Slaný štrůdl je klasika, která nesmí na silvestrovském stole chybět. Tento je nízkosacharidový (lowcarb) se špenátem a žampiony, ale fantazii se meze nekladou, takže lze udělat jen se šunkou a sýrem nebo použít jinou zeleninu. Ale tenhle špenátový je o stupínek lepší než jen klasika.
- 25m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
5 kusů |
5 kusů |
|
mouka mandlová z mandlových jader 2 lžíce |
2 lžíce |
|
125 g |
125 g |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
| Náplň | |
|
100 g |
100 g |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
100 g |
100 g |
|
250 g |
250 g |
|
100 g |
100 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme plát – do mixéru natrháme mozzarellu, přidáme 5 vajec, sůl a promixujeme dohladka. Následně přidáme 2 lžíce mandlové mouky a 2 – 3 pulsy opět promixujeme. Tuto směs vylijeme na pekáč vyložený pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 8 minut.
-
Mezitím si nakrájíme žampiony na slabé plátky a na ghí na pánvi je orestujeme do změknutí. Cibuli nakrájíme na drobno, na ghí necháme zesklovatět a podusíme na ní špenát. Eidam nastrouháme na struhadle na větší nudličky.
-
Po upečení plát i s papírem přendáme na velké prkénko, já použil vál na těsto. Z plátu opatrně sundáme pečící papír a necháme chvilku vychladnout. Plát potřeme rajčatovým pyré, na to používám silikonovou mašlovačku. Poklademe kvalitní šunkou, následně rozprostřeme špenát, žampiony a posypeme sýrem.
-
Opatrně zabalíme do štrůdlu a snažíme se, aby spoj byl dole, díky tomu se nám štrůdl v troubě nerozevře.
Vrátíme do trouby a pečeme opět cca 8 minut na 170 stupňů.
Nejlepší je ještě teplý, ale i studený je skvělý!
Makronutrienty
11%
47%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 636 kJ | 665 kJ |
| Kalorická hodnota | 152 kcal | 159 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
2,91 g
0,617 g |
3,05 g
0,645 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,291 SVJ | 0,305 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,5 g
4,83 g |
11 g
5,05 g |
| Bílkoviny | 12,1 g | 12,6 g |
| Sůl | 3,49 g | 3,65 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













