"SKLENĚNÉ" KUŘECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVO-CUKETOVÝMI KNEDLÍČKY
Účastní se soutěže: Voňavé vaření
U nás může být "zelený" naprosto cokoliv...
Už aby mi na zahradě narostly vlastní cuketky, abych měla dostatek "stavebního" materiálu.
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
750 g |
750 g |
|
kořenicí směs grilovací koření 2 lžičky |
2 lžičky |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
|
50 g |
50 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
2 špetky |
2 špetky |
| Knedlíčky | |
|
sypká směs na bramborové těsto Bask 400 g |
400 g |
|
najemno strouhaná 400 g |
400 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
100 ml |
100 ml |
| Špenát | |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
mražený špenát listový, řezaný 400 g |
400 g |
|
100 ml |
100 ml |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření 1 lžička |
1 lžička |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Kuřecí stehenní maso nakrájíme na větší kousky, promíchat s kořením a necháme asi hodinku v lednici. Pak posypeme Solamylem, důkladně v něm všechny kousky obalíme a zprudka orestujeme na pánvi. Poté přisypeme slaninu, lehce zarestujeme, zakápneme sojovkou a trochou vody nebo vývaru a za stálého míchání necháme "napít". Na mase se vytvoří jakýsi "skleněný" obal a zůstane tak velmi šťavnaté.
-
Maso poté vyjmeme z pánve a šťávu upravíme na požadovanou hustotu.
-
Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. "vyplakat", neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliju trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky. Z těsta tvaruju malé kuličky velikosti pimpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
Makronutrienty
47%
40%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 414 kJ | 1 952 kJ |
| Kalorická hodnota | 98,9 kcal | 467 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
9,82 g
0,404 g |
46,3 g
1,91 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,982 SVJ | 4,63 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,91 g
0,877 g |
13,7 g
4,13 g |
| Bílkoviny | 8,38 g | 39,5 g |
| Sůl | 0,946 g | 4,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














