Do sekané se dá krásně zakamuflovat spousta dalších ingrediencí, které běžně neprochází, mám vyzkoušenou dýni, kapustu, červenou řepu, stačí přidat pár lžic pyré a máme pokaždé trošku jinou chuť.
- 2h:10m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 paličky |
0,5 paličky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Než se pustíme do samotného mísení ingrediencí nameleme si maso. Když máme maso namleté přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce (místo vajec lze použít pyré z dýně, případně můžeme přidat jako bonus i s vejci, rovněž lze přidat do sekané v jiné variaci kapustu či červenou řepu), troška pepře, majoránku, mletý kmín, vše společně rozmixuji s pomocí tyčového mixéru, my máme rádi vše pěkně spojené a sekanou hladkou. Případně můžete cibuli namlít společně s masem, to už nechám na vás a následně ostatní suroviny jen zamíchat, když máme důkladně vše spojené a zamíchané, přidáme vejce a strouhanku, opět vše spojíme, aby se příliš směs nelepila, dle potřeby ještě můžeme strouhanku přisypat. Navlhčíme si vodou ruce a sekanou uhladíme a vložíme do zapékací mísy, podlijeme lehce vodou a posypeme mletým kmínem, přiklopíme.
-
Vložíme do trouby, pečeme na 200°C přibližně 15 minut, následně stáhneme na 150-180°C a pomalu dopékáme, já peču přibližně 1,5-2 hodiny, nakonec sekanou odklopíme a potřeme Ghíčkem a necháme kůrku zezlátnout.
-
Podávat můžeme s libovolnou přílohou, omaštěnými bramborami, dýňovým pyré, kaší, to už nechám na vás. U nás nesmí chybět salátová okurka na sladko-kyselo nebo červená řepa.
Makronutrienty
65%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 037 kJ | 2 504 kJ |
Kalorická hodnota | 248 kcal | 598 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,1 g
18,7 g |
75,1 g
45,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,11 SVJ | 7,51 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,6 g
1,49 g |
15,9 g
3,6 g |
Bílkoviny | 9,89 g | 23,9 g |
Sůl | 11,2 g | 27,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů