Rychlé a moc dobré tortilly - bez lepku, mléka a vajec

Radka

Rychlé a moc dobré tortilly - bez lepku, mléka a vajec 1 další fotka

Tak několik pokusů skončilo v toaletní míse... ale mám je a jsou moc a moc dobré a docela rychlé... A protože došly baterky u všech třech kuchyňských vah (jsou vyšokované z cest na kurzy a zpět), tak je to recept tentokrát pro odměrku.. Abyste se nedivili.

Postup přípravy

  1. Do robotu nasypeme mouky, pomletá lněná semínka sůl, xantan, předmícháme vařečkou. Dáme vařit vodu do varné konvice. K moučné směsi přilijeme agávový sirup, olej pustíme hnětení na malé otáčky. Nakonec přilijeme horkou vodu a zvýšíme otáčky hnětení. Necháme hnětat cca 1-2 minuty. Pokud je těsto hutné a suché přilijeme ještě 50 ml horké vody. Měli bychom mít po 3 minutách hnětení mírně lepivý bochníček těsta.

  2. Těsto rozdělíme na šest stejných dílů a vlhkou rukou vytvoříme bochánky. Ty můžeme i tři dny skladovat v ledničce, v mikrotenovém sáčku, potravinové folii nebo v plastovém sáčku se zipem.

  3. Na pomoučené ploše rozválíme válečkem z každého bochánku placku na výšku cca 0,3 cm. Mělo by to jít díky xantanu a lněnému semínku dobře. Placky pečeme na suché teflonové pánvi nebo na pánvi lehce potřenou řepkovým olejem na 2/3 plamene až se na placce začnou dělat puchýře. Teplé placky uchováváme v troubě nahřáté na 70° C mezi dvěma talíři.

  4. Plníme dle libosti blanšírovanou zeleninou se sýrem, masovou mexickou směsí apod... Můžeme je i po naplnění zapéct.

    Tip: Z tohoto těsta můžete vytvořit pomocí strojku i luxusní těstoviny bez lepku, mléka i vajec, stačí vyválet z bochánku těsta placku na 0,5 cm a potom pomocí strojku na těstoviny nebo ručně vytvořit široké či úzké nudle. Podávat můžete s pesty, které najdete zde v kapitole u receptu na polentu s pesty...

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte