Oblíbená mexická dobrota z pinto fazolí, avokádové pasty a rostlinného sýra.
- 7h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guacamole | |
---|---|
200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
6 kusů |
6 kusů |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 svazky |
2 svazky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Menší hrnek pinto fazolí namočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, přivedeme k varu a vaříme alespoň 30 minut (ale jistější je 1 hodina) - ideálně v papiňáku. Poté osolíme. Používáme-li fazole z konzervy, slijeme je a vaříme rovnou (solit netřeba). Poté si nakrájíme 1 cibuli na kostičky, 3-4 stroužky česneku na malé kousky a přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 20 minut dokud nejsou fazole úplně měkké (déle je lépe, aby člověk neměl zažívací problémy). Poté necháme trochu vychladnout a rozmixujeme do hladka.
-
Během vaření fazolí si připravíme guacamole: Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.
-
Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, nakonec lze posypat nastrouhaným veganským sýrem (není nutný) a rozpečeme 1 minutu v mikrovlnné troubě. Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku (viz obrázky a fotky níže). Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.
-
TIP: Zralé avokádo má tmavě zelenou barvu a je mírně měkké na stisk. V obchodem je však k dostání většinou avokádo nezralé, proto jej vložte do papírového pytlíku a nechte pár dní dozrát při pokojové teplotě.
Makronutrienty
66%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 713 kJ | 4 284 kJ |
Kalorická hodnota | 170 kcal | 1 024 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24 g
2,03 g |
144 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,4 SVJ | 14,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,1 g
1,01 g |
36,7 g
6,07 g |
Bílkoviny | 6,08 g | 36,5 g |
Sůl | 0,937 g | 5,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů