Když jsem stála ve frontě u řezníka, padl mi zrak na čerstvá játra a hned jsem si taky uvědomila, že už asi "milión let" jsme je neměli pěkně na přírodno restovaná...
- 1h
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Játra | |
---|---|
600 g |
600 g |
1 lžička |
1 lžička |
3 špetky |
3 špetky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Brambůrky | |
600 g |
600 g |
40 g |
40 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Játra pouze očistíme, nakrájíme na cca 2cm silné plátky a restujeme na trošce sádla ne zcela na plný výkon, abychom je nespálili, z obou stran cca 4 minuty. Játra by měla uvnitř zůstat lehce narůžovělá. kdo má radši krvavější, dobu přípravy zkrátí. opepřit můžeme už v pánvi, ale pozor!!! solíme až hotové na talíři.
-
Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny (to záleží na velikosti), vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme "máčet" asi 10 minut. Poté brambory scedíme a osušíme v utěrce.
-
V míse smícháme tatarku, olej, mletou papriku, mletý pepř a sůl a do této směsi přisypeme brambory. Rukou důkladně promícháme a klademe jednotlivě na plech s pečícím papírem řeznou plochou nahoru. Pečeme asi 40 minut na 170 stupňů.
-
Pozn.: S tímto množstvím jsem kdysi začínala, dneska už mi nestačí ani velký plech, protože jakmile drahouškové zjistí, co to v kuchyni tak voní, začínají se pečené brambory "samy" vytrácet.
Makronutrienty
36%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 658 kJ | 2 846 kJ |
Kalorická hodnota | 157 kcal | 680 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
0,26 g |
46,7 g
1,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 4,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,39 g
1,93 g |
36,3 g
8,35 g |
Bílkoviny | 10,8 g | 46,8 g |
Sůl | 1,1 g | 4,75 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů