Výborný, vláčný, zdravý a výživný dort :) Určitě vyzkoušejte
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
100 g |
100 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
hladká mouka pšeničná celozrnná 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
6 kusů |
6 kusů |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Rýžový pudink | |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris 1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao vmícháme do třetiny rýžového pudinku 3 lžíce |
3 lžíce |
Ještě | |
5 lžic |
5 lžic |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nejprve zalijeme půl hrnku lněného semínka hrnkem horké vody a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přidáme hrnek pohankové mouky, půl hrnku celozrnné pšeničné mouky, 6 najemno nastrouhaných středních mrkví, půl hrnku cukru, 50g nasekaných ořechů a dvě lžičky prášku do pečiva. Umícháme husté těsto, v případě potřeby přilejeme trochu vody. Dáme přibližně na 30-40 minut péct.
-
Mezitím si připravíme hustý rýžový pudink: hrnek rýže uvaříme běžným způsobem doměkka, poté k rýži přidáme 5 lžic horké vody, cukr dle chuti a třeba trošku vanilky (nemusí být) a tyčovým mixerem rozmixujeme, pokud je pudink příliš hustý, přilejeme opatrně vodu. Třetinu pudinku odebereme a vmícháme do něj tři lžíce kakaa.
-
Upečený korpus podélně rozřízneme a promažeme světlým pudinkem a pár lžícemi oblíbené marmelády (já použila meruňkovou). Kakaovou částí pudinku pomažeme povrch dortu a ozdobíme oříšky.
Makronutrienty
79%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 913 kJ | 1 040 kJ |
Kalorická hodnota | 218 kcal | 248 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,8 g
13,5 g |
45,4 g
15,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,98 SVJ | 4,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,41 g
0,817 g |
6,17 g
0,931 g |
Bílkoviny | 4,95 g | 5,64 g |
Sůl | 0,198 g | 0,226 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů