V létě je někdy problém, co na cestu, výlet, k vodě...tento způsob LC jídla se mi už mnohokrát osvědčil. Použijeme to, co máme a chceme jíst, variací je mnoho. Základ je bílkovina (vejce, pečené maso, tuňák, sýr) a zelenina.
- 10m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
4 kusy |
4 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
Zálivka | |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Prošleháme si suroviny na zálivku.
Nakrájíme si zeleninu a ostatní suroviny.
Chceme- li s vajíčkem (a to je taky osvědčená kombinace), uvaříme si je natvrdo.
-
A jdeme skládat do sklenice (velká od medu): dospod to mokré, postupujeme nahoru střídavě ostatní suroviny, končíme zeleným salátem.
Já tentokrát: avokádo, rajčata, sýr, řekvičky, okurka, pečené maso, ledový salát. Skvělé je i s tuňákem v olivovém oleji, vajíčkem...
-
Lehce zmáčkmeme tak, aby sklenice byla plná až po okraj.
Zalijeme zálivkou a uzavřeme.
Pokud budeme jíst až za delší dobu (cesta k moři apod...), dáme zálivku nejdříve.
Před konzumací obrátíme párkrát sklenici, aby se zálivka rovnoměrně dostala mezi kostičky surovin.
-
K vodě se mi velmi osvědčilo, manžel k tomu má dvě housky a jsme najedení královsky.
Krásné léto přeji:)
Makronutrienty
24%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 445 kJ | 3 032 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 725 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,34 g
1,43 g |
29,6 g
9,73 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,434 SVJ | 2,96 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,83 g
2,45 g |
53,3 g
16,7 g |
Bílkoviny | 5,87 g | 40 g |
Sůl | 0,319 g | 2,18 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů