Jemné melasové sušenky s vůní skořice nesou název podle svých výrazných prasklin. Jsou výborné jen tak ke kávě, nebo třeba pro zlepšení nálady do práce a lepší jsou druhý den když se odleží.
- 30m
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Na obalení | |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Smíchat cukr s kokosovým tuke, olejem a melasou. Vedle v míse smíchat mouku se sodou, vinným kamenem, skořicí a solí. Moukovou směs pomalu vmíchávat do směsi s cukrem a vypracovat těsto. Těsto může působit drolivým dojmem, ale musí z něj jít bez problému vypracovat kuličky. Kdyby se kuličky drolily, vpracujte do těsta více kokosového tuku.
-
Z těsta vypracujte kuličky a bohatě je obalte v moučkové cukru - díky tomu vzniknou vzhledově výrazné praskliny.
Kuličky dát na pečící papír na plech tak, aby okolo sebe měly dostatek místa, protože se při pečení roztečou na placky.
-
Péct 13 minut na 180 °C, dokud nejsou hezky popraskané (v mojí troubě to dalo těch 13 minut, ale každá trouba může péct trošku jinak, takže hlídat, ať se nepřipálí). Před sundáním z plechu je nechat pár minut zchladnout, těsně po dopečení jsou hodně křehké.
Makronutrienty
67%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 166 kJ | 956 kJ |
Kalorická hodnota | 518 kcal | 228 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
65,8 g
37,9 g |
29 g
16,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,58 SVJ | 2,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28 g
17 g |
12,4 g
7,51 g |
Bílkoviny | 5,02 g | 2,22 g |
Sůl | 0,551 g | 0,243 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů