Masové kuličky s dýní

Kačka

Masové kuličky s dýní

Je sezóna dýní, tak směle do toho. Uvařte svým blízkým šťavnaté masové kuličky s vynikající pečenou dýní. Uvidíte, jakou rychlostí budou z pekáče mizet :-)

Postup přípravy

  1. Dýni očistěte (pokud máte Hokkaidó, tak neloupejte) a vydlabejte semínka. 350 g nastrouhejte nahrubo, zbytek nakrájejte na kostky.

  2. Ve větší míse smíchejte mleté maso, nastrouhanou dýni, nadrobno nakrájenou červenou cibulku, prolisovaný česnek, tymián a muškátový oříšek (případně pumpkin spice). Směs osolte podle chuti a opepřete. Klidně si zkuste kousek opéct na pánvi, ochutnejte a případně dolaďte chuť podle vlastních preferencí. Po dochucení vše důkladně promíchejte a tvarujte asi 4 cm velké kuličky. Budete jich mít asi 25.

  3. Do pekáče nebo vhodné zapékací mísy, kterou jste vyložili pečícím papírem, dejte kostky dýně, posolte je, přidejte čerstvý tymián (nemusí být), a kuličky. Vše hojně zakápněte olivovým olejem a pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C.

  4. Servíruje zakápnuté olivovým olejem z pekáče a doplňte vhodným salátem, třeba rukolou s vinegrettem. Podávat je ale můžete jen tak, anebo třeba s květákovým pyré, jako tentokrát my.

    Kuličky chutnají báječně i studené a najdou tedy využití i jako jídlo do krabičky, na cesty...

    Dobrou chuť

  5. TIP: Pohrajte si s kořením podle zvoleného masa i podle osobních chutí. Mně se v kombinaci s mletým vepřovým nebo hovězím osvědčilo dát oproti původnímu receptu více tymiánu, přitlačila jsem na soli a přidala lžičku Pumpkin spice/koření na dýni "od Antonína". Je tam skořice, zázvor, nové koření, muškátový ořech, hřebíček a kardamom. Chuť to pocitově hodí více do sladka a nám to tak chutná víc

    Zdroj: Klánovická mateřská škola, resp. původní recept z kuchařky pořadu Herbář

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte