Výroba je velmi rychlá a jednoduchá. Navíc ze zbytků rozemletých mandlí získáte domácí mandlovou mouku, kterou tak ráda používám do lívanců.
Kromě mandlí a vody budete potřebovat mixér a nějaký sáček nebo jemné sítko, přes které mléko scedíte. Dá se použít prakticky cokoliv – od silonové ponožky, po filtr na kávu. Já jsem si vyrobila svůj vlastní pytlík z jemného plátna, který vyhovuje velikostně a snadno z něj mléko vymačkám.
- 10m
- 5 porcí
- jednoduché
Postup přípravy
-
Výroba je velmi rychlá a jednoduchá. Navíc ze zbytků rozemletých mandlí získáte domácí mandlovou mouku, kterou tak ráda používám do lívanců.
Kromě mandlí a vody budete potřebovat mixér a nějaký sáček nebo jemné sítko, přes které mléko scedíte. Dá se použít prakticky cokoliv – od silonové ponožky, po filtr na kávu. Já jsem si vyrobila svůj vlastní pytlík z jemného plátna, který vyhovuje velikostně a snadno z něj mléko vymačkám.
-
Sáček obrátím naruby a vyjmutou drť rozprostřu na tác, zakryji utěrkou a nechávám na topení uschnout. Můžete nechat schnout i v kuchyňské sušičce, v létě na sluníčku a v zimě třeba i v troubě do 40 °C.
Makronutrienty
20%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 423 kJ | 1 014 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 242 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,1 g
0,7 g |
7,44 g
1,68 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,31 SVJ | 0,744 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,9 g
0,75 g |
21,4 g
1,8 g |
Bílkoviny | 3,4 g | 8,16 g |
Sůl | 0,06 g | 0,144 g |
Alergeny
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů