
Podělím se s nápadem, jak doplnit do těla vápník ( + samozřejmě mléčné výrobky). Začala jsem si vyrábět makové mléko...autorka Božena Kratochvilová
- 10m
- 1 kus
- středně obtížné
Postup přípravy
-
200 g máku nemletého- namočit do litru studené vody přes noc. Poté mixuji 2-4 minuty v Smoothie mixéru ( normální mixér ETA si s tím neporadil zdaleka tak dobře), na vhodnou nádobu dám síto, na síto plátno nebo látkovou plínku a přecedím. Chvíli míchám vařečkou, pak mačkám rukama.
-
V máku je kyselina fytová, která brání vstřebávání vápníku v našem těle. Ta kyselina je v pevné části máku, tímto způsobem se jí dá zbavit a využít vápník z máku lépe. Piju 250 ml mléka denně.
Makronutrienty
32%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 366 kJ | 4 392 kJ |
Kalorická hodnota | 87,5 kcal | 1 050 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,69 g
0,498 g |
56,3 g
5,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,469 SVJ | 5,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,93 g
0,753 g |
83,1 g
9,03 g |
Bílkoviny | 3 g | 36 g |
Sůl | 0,065 g | 0,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů