Lasagne patří k mým nejoblíbenějším pokrmům. Ale také je považuji za jedno z nejnáročnějších jídel, hlavně tedy na čas. Ovšem výsledek rozhodně za to stojí.
Zkoušela jsem již dříve verzi s cuketou, ale nebylo to ono. Těstovina je těstovina a do lasagne zkrátka patří. Takže jsem popřemýšlela a přetvořila recept, který vychází z tradiční severoitalské metody, ve které jsou nutností čtyři vrstvy těstovin a náplně.
Jsou nerozpoznatelné od klasické verze, naprosto úžasné. Pokud se do tohoto receptu pustíte, věřím, že si skvěle pochutnáte stejně jako já.
Abyste toho neměli na jeden den moc (přece jen se poctivé boloňské ragú vaří 2 - 2,5 hodiny a ručně vyráběné LC těstoviny také dají trochu víc práce), můžete si ragú připravit předem a uchovat jej v ledničce či mrazáku. Stejně tak si předem můžete připravit těstoviny.
- 4h
- 4 porce
- náročné
Potřebné suroviny
Těstoviny | |
---|---|
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu 200 g |
200 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Sýrová omáčka (bešamel) | |
400 ml |
400 ml |
200 ml |
200 ml |
použila jsem Jaroměřický v kostce 100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
správně tam ale patří sýr parmazánového typu 100 g |
100 g |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
Lasagne | |
nakrájená na tenké plátky 2 kusy |
2 kusy |
nakrájené na plátky (použila jsem 2 ks rajčat odrůdy Monte Rosa, jsou krásně masité) 400 g |
400 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g |
50 g |
na vymazání formy 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
TĚSTOVINY
V míse promícháme suroviny a ručně vypracujeme těsto. Pokud se vám bude drobit, přidejte olej.
Těsto hněteme 5 - 10 minut, dokud trochu nezvláční. Pak z něj utvoříme kouli a necháme aspoň jednu hodinu zakryté odpočívat v pokojové teplotě.
Každou část vyválíme válkem, okraje můžeme oříznout, aby nám vznikly obdélníky nebo klidně i čtverce, které protáhneme strojkem. Nejdříve na maximální tloušťku a pak ještě jednou na menší. Nedoporučuji na menší než č. 5, pak by byly pláty již moc tenké.
Kdo nemá strojek a troufne si, může vyválet těsto na pláty ručně, ale udřete se k smrti. Tohle těsto je tužší než z pšeničné mouky, ani není tak elastické.
-
SÝROVÁ OMÁČKA (BEŠAMEL)
Do kastrolku nalijeme smetanu a mléko, osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a zašleháme čerstvý sýr.
Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.
Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji z ohně a zašleháme do ní máslo. Potom přidáme nastrouhaný sýr a promícháme.
-
BOLOŇSKÉ RAGÚ
Recept tady v tomto odkazu:
https://www.jidelniplan.cz/recepty/bolonske-ragu-s-cuketovymi-nudlemi-lc
Na lasagne jsem použila polovinu z tohoto množství. Ragú jsem dělala již dříve a zamrazila ho. Po rozmrznutí jsem je v kastrolku ohřála, aby šlo na těstoviny lépe roztírat.
-
POSTUP NA LASAGNE
Zapékací mísu vymažeme máslem (mám o velikosti 30 x 20 cm) a budeme vrstvit.
Dno pokryjeme vrstvou sýrové omáčky, kterou poklademe pláty těstovin.
Potřeme polovinou boloňského ragú, na které položíme opět pláty těstovin.
Na těstoviny naskládáme polovinu plátků mozzarelly a na ně polovinu plátků rajčat. Přikryjeme další vrstvou těstovin.
Pokračujeme se zbytkem boloňského ragú, potom sýrovou omáčku, opět pláty těstovin, dále zbytek mozzarelly, rajčat a skončíme s velkorysou vrstvou sýrové omáčky. Měli byste mít 4 vrstvy náplně.
Posypeme sýrem parmazánového typu.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 - 45 minut, podle typu trouby.
Makronutrienty
20%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 967 kJ | 4 638 kJ |
Kalorická hodnota | 231 kcal | 1 109 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,47 g
1,47 g |
35,8 g
7,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,747 SVJ | 3,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,9 g
8,77 g |
85,8 g
42,1 g |
Bílkoviny | 11,2 g | 53,5 g |
Sůl | 0,982 g | 4,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů