Výborná čočková polévka, lze i bezmasá varianta bez párků.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Základ polévky | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 stroužky |
2 stroužky |
4 kusy 4 g |
4 g |
Množství podle potřeby. 500 ml |
500 ml |
Množství podle potřeby a chuti. 2 g |
2 g |
Množství podle potřeby a chuti. 2 g |
2 g |
Množství podle potřeby a chuti. 2 g |
2 g |
Množství podle potřeby. 2 ml |
2 ml |
350 g |
350 g |
bujón univerzální masový, masox 2 g |
2 g |
Zásmažka | |
Množství podle potřeby. 2 ml |
2 ml |
Množství podle potřeby. 10 g |
10 g |
bujón univerzální masový, masox 2 g |
2 g |
Postup přípravy
-
Předem si namočíme čočku, minimálně hodinu před vařením.
-
Nakrájíme si mrkev (na kostičky), půl cibule (najemno) a párky (na kolečka). Druhou půlku cibule si ponecháme vcelku.
-
Promytou čočku dáme vařit
-
Do hrnce přidáme nakrájenou mrkev a párky. Promícháme.
-
Oloupeme si 1-2 stroužky česneku, které do polévky přihodíme vcelku, spolu s druhou půlkou cibule, rovněž vcelku.
-
Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na pánvi a přidáme do hrnce.
-
Na zahuštění uděláme na pánvi zásmažku z polohrubé mouky a oleje. Přidáme za stálého míchání do polévky, aby se nevytvořily hrudky.
-
Na dochucení osolíme, případně lze použít Masox. Průběžně mícháme.
-
Na závěr, až mrkev změkne, okořeníme polévku sušenou majoránkou a tymiánem (promneme v dlaních) a necháme ještě chvíli povařit pod pokličkou.
-
Před podáváním stroužky česneku a půlku cibule vcelku vyjmeme a polévku můžeme servírovat.
Makronutrienty
71%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 505 kJ | 1 174 kJ |
Kalorická hodnota | 121 kcal | 281 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22 g
1,8 g |
51,1 g
4,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,2 SVJ | 5,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,2 g
0,157 g |
2,8 g
0,365 g |
Bílkoviny | 7,62 g | 17,7 g |
Sůl | 0,536 g | 1,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů