 
																					- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
| nakrájený na větší kousky 700 g | 700 g | 
| 2 lžičky | 2 lžičky | 
| 0,5 lžičky | 0,5 lžičky | 
| 2 špetky | 2 špetky | 
| Omáčka | |
| 2 lžíce | 2 lžíce | 
| 1 kus | 1 kus | 
| 3 kusy | 3 kusy | 
| 250 ml | 250 ml | 
| dala jsem 200 g 15% smetany do omáček a 100 g 12% smetany 300 g | 300 g | 
| můžete dát více, to bude ještě lepší 100 g | 100 g | 
| sýr parmazánového typu, strouhaný 40 g | 40 g | 
| 2 špetky | 2 špetky | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| 120 g | 120 g | 
| Gnocchi | |
| mouka mandlová z mandlových jader 100 g | 100 g | 
| mouka z lupiny bílé, vlčího bobu 30 g | 30 g | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| 1 špetka | 1 špetka | 
| 4 kusy | 4 kusy | 
| 125 g | 125 g | 
Postup přípravy
- 
																													V kastrole jsem rozehřála olej a zesklovatěla cibuli. Přidala jsem česnek a osmahla. Zalila jsem vývarem a nechala provařit 15 - 20 minut. Současně jsem si na pánvi rozpálila přepuštěné máslo a orestovala jsem na něm osolené a opepřené kuřecí kousky. Dělala jsem to na 2x. Maso jsem uložila bokem do mísy a přikryla. Do pánve jsem nalila trochu vody, promíchala, až se vše připečené ke dnu uvolnilo a spojilo i s výpekem dohromady a tuto směs jsem přidala do kastrolku se základem na omáčku. 
- 
																													Když byla cibule dostatečně provařená, odstavila jsem kastrol z ohně a směs jsem promixovala tyčovým mixérem dohladka. Vrátila jsem zpět na plotnu, přilila smetanu a povařila. Poté jsem přidala špenátové listy a nasypala sýr. Nechala jsem už jen trošku provařit a podle chuti osolila a opepřila. Nakonec jsem do omáčky vložila orestované kuřecí kousky spolu se šťávou, kterou pustilo a nechala jsem jen krátce prohřát. Během přípravy omáčky jsem opražila slaninu nakrájenou na malé kousky. Tu jsem pak použila na posypání jídla na talíři. 
- 
																													Gnocchi: Mozzarellu jsem nastrouhala a nechala rozehřát v mikrovlnce. Pokud mikrovlnku nemáte, nedělejte si starosti, rozehřívat ji nemusíte. V misce jsem smíchala všechny ostatní uvedené ingredience, přidala mozzarellu a ručně vypracovala těsto. Těsto musí být vláčné a nelepivé. Pěkně se s ním pracuje. Pokud je stále mokré a lepivé, přidejte trochu mouky. 
- 
																													Z těsta jsem udělala váleček, který jsem rozpůlila a z každé půlky jsem vyválela hada. Ten jsem nakrájela nožem na malé kousky. Z nich jsem pak tvořila malé kuličky, které jsem lehce zmáčkla vidličkou. Vložila jsem je do osolené vroucí vody a vařila 3 - 4 minuty. Z tohoto množství jsem měla 45 kousků. 
Makronutrienty
12%
43%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 762 kJ | 3 758 kJ | 
| Kalorická hodnota | 182 kcal | 898 kcal | 
| Sacharidy z toho cukry | 3,51 g 1,31 g | 17,3 g 6,47 g | 
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,351 SVJ | 1,73 SVJ | 
| Tuky z toho nasycené mastné kyseliny | 13,3 g 5,4 g | 65,3 g 26,6 g | 
| Bílkoviny | 12,5 g | 61,7 g | 
| Sůl | 0,593 g | 2,92 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

 
																							 
							 
							 
							











