Játra jsou nutričně bohatou potravinou a je dobré je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Jsou také levná a jejich úprava vám nezabere moc času.
- 25m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
|
400 g |
400 g |
|
200 g |
200 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
2 stroužky |
2 stroužky |
|
400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si očistíme játra a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak orestujeme dozlatova na pánvi na rozpáleném másle ghí. Játra opepříme a dáme stranou.
Ve stejné pánvi orestujeme cibuli (můžeme přidat trochu ghí), po chvílí přidáme česnek, na větší kousky nakrájené žampiony a červenou papriku. Chvilku vše společně restujeme a pak do pánve vrátíme játra. Přidáme smetanu a dusíme dokud omáčka nezhoustne (cca 5-10 minut). Osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
Jatýrka jsem podávala s květákovou rýži. Mražený květák povolím na pánvi s trochou vody a poté rozmixuji v robotu na konzistenci podobnou rýži.
Makronutrienty
21%
41%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 458 kJ | 2 958 kJ |
| Kalorická hodnota | 109 kcal | 707 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
4,02 g
0,892 g |
26 g
5,76 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,402 SVJ | 2,6 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,24 g
4,19 g |
46,7 g
27,1 g |
| Bílkoviny | 7,82 g | 50,5 g |
| Sůl | 1,33 g | 8,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













