Řecké jídlo, které se skvěle hodí do horkých letních dní.
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Kofty | |
---|---|
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Tzatziky | |
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný 100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 stroužek |
1 stroužek |
15 g |
15 g |
Řecký salát | |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
3 kusy |
3 kusy |
40 g |
40 g |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
olivy černé kalamata (kalamon) 10 g |
10 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nejprve začneme s přípravou masa. Krůtí maso dáme do misky a přidáme k němu najemno nakrájenou šalotku a koření (skořici, pepř, sůl, římský kmín a čerstvou mátu). Směs promícháme dohromady a vytvoříme čtyři podlouhlé bochánky, které po dvou kusech napíchneme na špejle. Takto připravené maso pak můžeme grilovat, péct v trobě nebo na troše oleje orestovat na pánvi.
Než bude maso hotové, tak si připravíme tzatziky a řecký salát.
Na salát si nakrájíme na kostičky červenou cibuli, zelenou, červenou a žlutou papriku, rajče a okurku. K tomu přidáme na poloviny překrojené olivy kalamata a zakápeme olivovým olejem, bílým vinným octem a ochutíme solí a pepřem. Pokud chceme, můžeme do salátu přidat také sýr feta nebo balkánský sýr.
Tzatziky připravíme tak, že smícháme dohromady řecký jogurt, citrónovou šťávu, olivový olej, prolisovaný česnek, kopr a nastrouhanou okurku, kterou lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytek vody. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Makronutrienty
21%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 441 kJ | 2 797 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 668 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,09 g
1,2 g |
25,9 g
7,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,409 SVJ | 2,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,24 g
1,07 g |
39,5 g
6,8 g |
Bílkoviny | 8,86 g | 56,2 g |
Sůl | 0,307 g | 1,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů