Při své nedávné návštěvě Prahy jsem navštívila i Mikrofarmu na Jiřáku a odnesla si odtamtud tašku plnou masa. Koncept Mikrofarmy je založený na mase od místních ekofarem a při nákupu se dozvíte nejen odkud maso přesně je, ale i způsob chovu, jeho stáří, … Zároveň Mikrofarma není jen řeznictvím, ale i bistrem nabízející jídla od snídaňových specialit až po polévky, burgery, …
Mým favoritem v tašce se stalo jehněčí z Bílých Karpat. I když jsem měla možnost ochutnat jehněčí již několikrát, jeho příprava byla pro mě premiéra. Jelikož jsem si vybrala pořádný kus hřebínku (kotleta vcelku), pozvala jsem i svou kamarádku se synem. A zatímco my dospělé jsme si pak náležitě užívaly ohlodávání kostí, dětem jsem maso dodatečně obrala.
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
| Salát | |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
10 g |
10 g |
|
80 g |
80 g |
|
4 kusy |
4 kusy |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
| Dresink | |
|
125 g |
125 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Hřebínek (kotlety vcelku) rozdělíme na cca 2 kusy (tak aby se v pohodě vešly na pánev) a pomažeme směsí ze soli, pepře, bylinek, oleje a citronové šťávy. necháme aspoň půl hodiny odpočinout.
Poté ze všech stran orestujeme na pánvi s olejem a dáme péct do zapékací mísy do trouby na 20 minut při 175°C. Nakonec rozporcujeme na jednotlivé kotletky.
-
Na dresink smícháme vše dohromady.
-
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky.Poté smícháme se salátem, nakrájenou jarní cibulkou včetně zelené natě a ředkvičkami nakrájenými na čtvrtiny. Trochu osolíme, opepříme a zalijeme jogurtovým dresinkem.
-
Místo restování a pečení v troubě můžete také jehněčí kotlety, ať už zvlášť nebo vcelku (hřebínek), grilovat. Stačí pár minutek z každé strany.
Makronutrienty
33%
30%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 659 kJ | 2 210 kJ |
| Kalorická hodnota | 158 kcal | 528 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
8,91 g
0,791 g |
29,9 g
2,65 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,891 SVJ | 2,99 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
4,55 g |
34,1 g
15,2 g |
| Bílkoviny | 8,2 g | 27,5 g |
| Sůl | 0,671 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













