Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě. Nejvíc se mi líbila paní učitelka jak lomila rukama nad Horáčkem....
Tuhle knížku jsem jako dítě milovala a četla jí pořád dokola, až se skoro rozpadla a obrázky Adolfa Borna miluju do dneška....
Koláč je fotogenický, rychlý a moc dobrý!
- 2h:15m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
80 g |
80 g |
bezmléčný tuk Alsan či Prominea 100 g |
100 g |
10 g |
10 g |
Jahodová pěna | |
jogurt ochucený, ovoce, rostlinná alternativa Madeta bez laktózy jahodový 300 g |
300 g |
2 kelímky Lahůdky s příchutí jahoda bez laktózy Madeta 400 g |
400 g |
2 kelímky Cottage bez příchutě bez laktózy Madeta 400 g |
400 g |
6 kusů |
6 kusů |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 kusů |
20 kusů |
Želé s jahodami | |
2 lžíce |
2 lžíce |
220 ml |
220 ml |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy (asi 24 cm) vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.
-
Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
-
Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.
-
Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.
Makronutrienty
41%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 735 kJ | 1 560 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 373 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12 g
4,82 g |
25,5 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,2 SVJ | 2,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
4,02 g |
26,4 g
8,54 g |
Bílkoviny | 5,05 g | 10,7 g |
Sůl | 0,208 g | 0,442 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů