Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec

Radka

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec

Koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě. Nejvíc se mi líbila paní učitelka jak lomila rukama nad Horáčkem....

Tuhle knížku jsem jako dítě milovala a četla jí pořád dokola, až se skoro rozpadla a obrázky Adolfa Borna miluju do dneška....

Koláč je fotogenický, rychlý a moc dobrý!

Postup přípravy

  1. Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy (asi 24 cm) vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.

  2. Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).

  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.

  4. Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte