Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec

Radka

Koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě. Nejvíc se mi líbila paní učitelka jak lomila rukama nad Horáčkem.... Tuhle knížku jsem jako dítě milovala a četla jí pořád dokola, až se skoro rozpadla a obrázky Adolfa Borna miluju do dneška.... Koláč je fotogenický, rychlý a moc dobrý!

Jahodový koláč pro Macha a Šebestovou– bez lepku, laktózy, vajec

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vločky pohankové 150 g
ořechy lískové 80 g
máslo 100 g
čekankový sirup 10 g
jogurt ochucený, ovoce, rostlinná alternativa 300 g
zakysaná smetana 400 g
sýr cottage bez příchuti 400 g
želatina plátková 6 kusů
čekankový sirup 10 g
marmeláda jahodová, džem 1 lžíce
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
jahody 20 kusů
Hello ovocný sirup 2 lžíce
voda 220 ml
želé cukrárenské červené 10 g
xylitol, cukr březový 1 lžíce
jahody 200 g

Postup přípravy

  1. Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy (asi 24 cm) vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.

  2. Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).

  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.

  4. Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů