S tímhle receptem jsem si opravdu vyhrála, za posledních pár týdnů jsme měli doma dobrých 10 jablečných závinů. Výsledek ale stojí za to a doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako my.
Největším oříškem na celém receptu je vychytat pečení těsta, aby nebylo příliš syrové, ale ani příliš upečené. Během pečení těsto raději hlídejte a jakmile začnou okraje hnědnou, okamžitě ho vyndejte. Takové těsto už bývá na okraji pevné a může se trochu lámat.
Do závinu můžete podle chuti přidat vlašské ořechy nebo rozinky.
- 15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
-
Ingredience na těsto smícháme dohromady, nalijeme na připravený plech a pomocí stěrky vytvoříme rovnoměrnou tenkou vrstvu.
-
Pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut. Jakmile začnou okraje jen trochu hnědnout, okamžitě vyndáme.
-
V mezičase si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a vyždímáme z nich přebytečnou vodu. Poté v míse smícháme se skořicí, případně kokosovým cukrem, ořechy či rozinkami.
-
Jablečnou náplň dáme na upečené těsto a zavineme.
-
Závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C dalších 45 minut.
Makronutrienty
50%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 076 kJ | 967 kJ |
Kalorická hodnota | 257 kcal | 231 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,6 g
3,96 g |
20,3 g
3,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,26 SVJ | 2,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,4 g
6,65 g |
15,6 g
5,98 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 4,84 g |
Sůl | 0,751 g | 0,675 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů