Mně osobně by stačila jen ta omáčka. Vždycky se přistihnu, jak ochutnávám... a ochutnávám... a ochutnávám... A vždycky si k tomu vyberu tu největší polévkovou lžíci. Je ještě po prababičce a jentaktak se mi vejde do pusy...
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
hovězí plec kulatá - falešná svíčková na silnější plátky, nařezat okraje, nenaklepávat!!! 1 000 g |
1 000 g |
2 listy |
2 listy |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
200 ml |
200 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Knedlíky | |
450 g |
450 g |
200 ml |
200 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Maso zprudka orestujeme na oleji a vložíme do "papiňáku". Do pánve přilijeme trochu oleje, vsypeme zeleninu, zarestujeme, poté zalijeme trochou vody, necháme "odvařit" a poté vlijeme na maso do Tlakového hrnce. Přidáme koření, které jsme svázali do gázy nebo vsypali do "vajíčka" na louhování čaje. Ušetříme si tím práci s vybíráním koření z vývaru. Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, přidáme hořčici, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu (až začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 30 minut.
-
Omáčka: Pak z vývaru vyjmeme maso a odložíme ho stranou. Jednu naběračku čistého vývaru bez zeleniny si odebereme, a zchladíme. Odstraníme váček s kořením a vše projedeme tyčovým mixérem. Ve zchladlém vývaru rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, vlijeme do horké omáčky a za občasného promíchávání provařujeme 15 minut. Poté zjemníme smetanou a ještě lehce provaříme.
Dochutíme solí a octem.
-
Do hotové omáčky vložíme nazpět nakrájené maso, necháme prohřát a můžeme podávat.
Pozn.: Maso lze také vařit vcelku a porcovat až po uvaření.
-
Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.
-
Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně.
-
vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
50%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 660 kJ | 3 994 kJ |
Kalorická hodnota | 158 kcal | 955 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,4 g
1,5 g |
99 g
9,09 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,64 SVJ | 9,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,13 g
2,11 g |
37,1 g
12,7 g |
Bílkoviny | 9,96 g | 60,2 g |
Sůl | 0,738 g | 4,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů