Dýňové podzimní noky ve sladké variantě – bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Na sladko nebo slano? Zase jeden dýňový univerzální recept, tentokrát na odlehčené noky bez lepku, laktózy i vajec.
Varianta se slaninou a posekaným kadeřávkem zahřeje a na sladko s povidlím třeba jako teplý dezert...
- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
(Madeta, méně než 0,01 laktózy) – okapaného, rozmixovaného 150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
6 g |
6 g |
Navrch | |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
bezlaktózového 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Z výše uvedených ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu zatáhnout v mikrotenovém sáčku v lednici. Na pomoučené ploše si z válečku těsta vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hádka, toho posekáme na 2 cm špalíčky a v rukou vyválíme nočky, na které obtiskneme vidličkou do kříže, aby se na noky po uvaření lépe chytala omáčka atd..
-
Vaříme v jemně probublávající horké vodě cca 3-4 minuty. Vyndáme opatrně pomocí síta a servírujeme.
Jako sladké: na horké přidáme lžíci tekutých povidel, mletý mák, cukr a tuk
Makronutrienty
76%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 728 kJ | 2 520 kJ |
Kalorická hodnota | 174 kcal | 602 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
30 g
3,81 g |
104 g
13,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3 SVJ | 10,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,67 g
0,922 g |
12,7 g
3,19 g |
Bílkoviny | 5,6 g | 19,4 g |
Sůl | 0,362 g | 1,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů