- 45m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Kaše | |
|---|---|
|
750 g |
750 g |
|
100 g |
100 g |
|
100 ml |
100 ml |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dýni rozkrojíme na poloviny a vnitřek vydlabeme. Nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka.
-
Vaříme do měkka v parním hrnci nebo na sporáku v sítku, přikryté poklicí. Po uvaření přidáme podle chuti sůl, pepř a muškátový oříšek.
-
Mléko ohřejeme a po troškách přidáváme během mixování do kaše tak, abychom dosáhli požadované hustoty.
-
Tip
Dýni nikdy nevařte ve vodě. Nasákne moc vody a kaše je řídká a bez chuti. S muškátovým oříškem opatrně, je dost aromatický, stačí nastrouhat malý kousíček.
Dýňovou kaši servírujeme jako přílohu k masu, ale je dobrá i v kombinaci s dušenou zeleninou nebo s naklíčenými mungo fazolemi.
Makronutrienty
83%
16%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 119 kJ | 285 kJ |
| Kalorická hodnota | 28,4 kcal | 68 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
6,63 g
3,17 g |
15,8 g
7,59 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,663 SVJ | 1,58 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,118 g
0,082 g |
0,281 g
0,195 g |
| Bílkoviny | 1,24 g | 2,96 g |
| Sůl | 0,665 g | 1,59 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














