Dort Victoria (Victoria sponge nebo také Victoria sandwich cake) je anglický piškotový dort. Jeho jméno pochází od královny Victorie, která si ho prý ráda pravidelně dopřávala.
Dort má dvě vrstvy piškotu. Tradiční zdobení dortu bylo jednoduché - obě vrstvy se pouze spojily džemem a nahoře se posypal cukrem. To už je sama o sobě výborná kombinace, kterou skvěle může doplnit ještě šlehačka. Koneckonců, dort má být jednoduchý. I když dnes už se dělají různé náplně a zdobení, jako např. máslové či smetanové krémy.
Technika přípravy těsta se liší od klasického piškotu v tom, že se nešlehají celá vejce nebo zvlášť sníh z bílků, ale vejce se po jednom zapracovávají do našlehaného másla.
Mě k upečení tohoto dortu inspiroval recept slavného irského šéfkuchaře Roryho O'Connella. :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 22 cm | |
---|---|
170 g |
170 g |
70 g |
70 g |
1 špetka |
1 špetka |
4 medium nebo 3 velká 4 kusy |
4 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
170 g |
170 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
+ nastrouhaná kůra z jedné limetky 2 lžíce |
2 lžíce |
Krém | |
50 g |
50 g |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
+ nastrouhaná kůra z jedné limetky 2 lžíce |
2 lžíce |
Na ozdobu | |
40 g |
40 g |
v létě použijeme na ozdobu maliny čerstvé 5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
Na korpus je lepší použít formu menšího průměru (cca 20 cm, ale skvěle by se hodila i o průměru18 cm). Ideální by bylo mít dvě stejné formy a těsto do nich rozdělit. Pokud stejně jako já máte jen jednu formu (mám o průměru 22 cm), musíte si s ní vystačit a korpus pak překrojit.
Na dno formy (forem) dáme pečící papír a po obvodu zevnitř vymažeme máslem.
-
V míse důkladně prošleháme máslo s erythritolem a solí. Pak postupně po jednom zašleháme vejce. Dále vanilku, šťávu a kůru z limetky. Nakonec po částech vmícháme mandlovou mouku smíchanou s kokosem a práškem do pečiva. Vznikne nám husté těsto, které přendáme do formy (nebo rozdělíme stejnoměrně do dvou forem) a uhladíme.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů. Pokud budete péct ve dvou formách, doba pečení bude cca 20 - 25 minut. V jedné formě cca 35 - 40 minut. Záleží na typu trouby. Zkuste špejlí. Povrch má být krásně zlatavý.
-
Na krém prošleháme máslo s erythritolem. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě smetany a opět prošleháme. Ze smetany ušleháme šlehačku, kterou promícháme s krémem.
Vychladlý korpus rozřízneme, spodní část korpusu natřeme částí krému, přiklopíme a nahoru natřeme zbytek krému. Nezapomeneme natřít dort i po obvodu.
-
Kokos opražíme nasucho na pánvi za stálého promíchávání. Dejte pozor, abyste ho nepřipálili. Po vychladnutí s ním posypeme dort seshora i po obvodu. Dále posypeme nastrouhanou kůrou z limetky a prachem z lyofilizovaných malin.
Dáme vychladit do lednice přes noc.
Makronutrienty
14%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 633 kJ | 1 841 kJ |
Kalorická hodnota | 390 kcal | 440 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,59 g
2,2 g |
8,56 g
2,48 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,759 SVJ | 0,856 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
39,2 g
22 g |
44,1 g
24,8 g |
Bílkoviny | 6,41 g | 7,23 g |
Sůl | 0,315 g | 0,355 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů