Připravila jsem recept na paštiku, která je skutečně z masa, je jednoduchá a chutná, a můžete ji dát i malým dětem. Díky spolupráci s e-shopem Máme doma tu teď mám na testování pomalý hrnec, tak jsem recept vyzkoušela připravit rovnou v něm, když už ho Mám doma, že.
- 10h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Paštika | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
170 g |
170 g |
1 hrst |
1 hrst |
10 kuliček |
10 kuliček |
5 kuliček |
5 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Recept je co do popisu a práce velmi jednoduchý a jediné, co vyžaduje, je čas. Nemusíte u něj ale stát, nemusíte nic míchat, a díky pomalému hrnci nemusíte ani hlídat stopky. Tohle úžasné zařízení totiž udělá vše za vás. Jde o hrnec, který je napojený na elektřinu a má časovač, a v tom je vlastně celý zázrak. A pak taky v tom, že takto pomalu vařené jídlo má daleko silnější a podmanivější chuť. Já mám k dispozici tento typ značky Crock-pot, který nabízí dva stupně „pomalení“ – pomalejší, na nižší teplotu, a trošku intenzivnější, s teplotou vyšší. Ovládání je velmi jednoduché – kromě intenzity si nastavíte už jen čas vaření (od půlhodinky až po 30 hodin) a hrnec se sám dle nastavení spustí. Po dokončení naplánovaného procesu se přepne do režimu údržby teploty, aby vám jídlo nevychladlo. Objem je 3,5 litru a vnitřní nádoba se dá vytáhnout, bez problémů umýt v myčce a nebo třeba šoupnout do trouby.
-
Hrnec zapněte na funkci pomalého vaření (klidně toho pomalejšího) a nalijte do něj olej tak, aby bylo celé dno bezpečně pokryto. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na ni na kostičky nakrájené maso. Přihoďte brusinky, veškeré koření a bylinky, a přiklopte poklicí. Nastavte hrnec na 10 hodin vaření a pak už jen po celý čas trpte vůni masíčka, která se z něj bude linout. ????
-
Pokud budete chtít nebo potřebovat s časem hýbat, pak vězte že: k úplném uvaření masa tak, aby bylo použitelné, stačí řádově i cca 5 hodin, nicméně čím déle budete maso pomalit, tím intenzivnější a lepší bude jeho chuť. Máte-li čas, klidně ještě přidejte.
V pomaláči by se maso připálit nemělo, přesto – pokud máte sušší maso nebo se obáváte, můžete jej zlehka podlít vodou, a nebo ještě lépe červeným vínem (pro dospělé samozřejmě, že ???? ).
-
Pokud pomalý hrnec nemáte, nevadí, i tak si můžete paštiku bez problémů připravit. Postupujte podle návodu, jen vařit budete v klasickém hrnci na plotně na velmi nízkou teplotu. Nevýhodou je, že ho budete muset trošku hlídat, aby teplota nevyskočila a vy jste obsah nespálili. Maso v hrnci by se nemělo vařit a bublat, udržujte teplotu nižší než je bod varu. Obdobným způsobem by to mělo fungovat i v troubě, pokud vám tyto nižší teploty umožňuje.
-
Až bude maso hotové, vyjměte veškeré koření (je dobré si kuličky na začátku spočítat ???? ) a dosolte dle chuti (použila jsem cca 1 lžičku soli). Vhoďte máslo či sádlo, promíchejte, aby se rozpustilo, a poté tyčový mixérem rozmixujte na hrubost, která vám vyhovuje. Obsahem tuku (tzn. přidáním dalšího másla či sádla) ji můžete udělat ještě jemnější a lépe roztíratelnou, nicméně já jsem se snažila tuk omezit na nutné minimum, protože s jeho obsahem samozřejmě roste i nezdravost.
-
Pokud možno ještě teplé přemístěte do sklenic s víčkem a uzavřete. Takto vydrží paštika v lednici několik dní (při troše péče i třeba týden nebo dva). Pokud byste chtěli paštiku s delší trvanlivostí, je potřeba ji zavařit – 2x po jedné hodince by mělo stačit. V případě zavařování bych doporučila použít spíše sádlo nežli máslo.
-
Dětská specifika:
Paštiku zařazuji dle dvou hlavních složek - masa a másla. Obojí by mělo být pro děti vhodné od cca 9 měsíců. Zvažte také množství podávaného tuku takto malému dítěti.
U malých dětí samozřejmě pozor na obsah soli a použitého koření. Pokud budete dělat paštiku pro dítě mladší roku, doporučuji před osolením odebrat nebo si dospělou porci dosolit až na talíři.
Pozor na horší stravitelnost u cibule - u malých či citlivějších dětí ji nejdříve vyzkoušejte v malém množství do příkrmu.
Makronutrienty
10%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 108 kJ | 900 kJ |
Kalorická hodnota | 265 kcal | 215 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,1 g
3,09 g |
3,33 g
2,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,41 SVJ | 0,333 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,8 g
11,4 g |
17,7 g
9,29 g |
Bílkoviny | 13,8 g | 11,2 g |
Sůl | 0,828 g | 0,673 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů