Letos jsem se ani nesnažila shánět jehněčí. Prostě jsem sáhla do mrazáku pro kousek našeho oblíbeného dančího a trochu ho "hodila" do jarních barev...
- 4h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 300 g |
1 300 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
500 ml |
500 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
Pyré | |
1 kg |
1 kg |
300 g |
300 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso omyjeme a zbavíme tuku. Ze všech stran důkladně osolíme a okořeníme mletým pepřem. Zprudka orestujeme v pánvi a přendáme do pomalého hrnce. Do výpeku vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do zlatohněda, poté zalijeme vývarem, necháme "odvařit" a vlijeme k masu. Hrnec přiklopíme a necháme vařit na vyšší stupeň asi 4 hodinky.
-
Měkké maso vyjmeme, uložíme do pekáčku, lehce podlijeme a uložíme zakryté do trouby jen tak na 150 stupňů, aby nám nevychladlo. Poté už jen nakrájíme na úhledné plátky. Šťávu přecedíme do kastrůlku, zahustíme trochou hotové jíšky a ještě lehce provaříme.
-
Hrášek uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme. Část hrášku si vždy odeberu stranou a vmíchám až do hotového pyré, hezky to pak na talíři vypadá. Zbytek projedeme v hrnci tyčovým mixerem a zakryjeme pokličkou, aby nám zbytečně nevychladl.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou (já zalévám již horkou), přidáme sůl a klasicky uvaříme doměkka. Scedíme a mačkadlem pěkně rozmačkáme, přidáme hráškové pyré, sušený česnek a máslo, důkladně promícháme, případně zředíme vývarem z hrášku na požadovanou konzistenci a nakonec vsypeme odložený uvařený hrášek a jen lehce promícháme.
Makronutrienty
33%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 509 kJ | 1 261 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 301 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,43 g
0,471 g |
20,9 g
1,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,843 SVJ | 2,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,62 g
1,41 g |
8,97 g
3,49 g |
Bílkoviny | 13,4 g | 33,2 g |
Sůl | 0,564 g | 1,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů