Už aby to bylo...
Opečovávám a chráním ty svoje sazeničky, takže doufám, že si na domácích cuketkách pochutnám já a ne slimáci.
- 1h:40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Špízy | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
700 g |
700 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
2-3 mladé cukety (i se slupkou, na centimetrová kolečka), cca 700g mletého hovězího masa, 1/2 cibule (nadrobno), 4 stroužky česneku (prolisovat), 1 vejce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, 1/2 lžičky mletého pepře, 2 lžičky soli, grilovací koření, bylinky dle chuti.
-
Kolečka cukety rozložíme na prkénko, lehce osolíme a necháme tzv. "vyplakat". Poté je otřeme papírovou utěrkou.
-
Mleté maso ochutíme kmínem, pepřem a tymiánem, přidáme cibuli, česnek a vejce, osolíme, promícháme a necháme alespoň hodinku odležet.
-
Poté z něho tvoříme navlhčenýma rukama malé kuličky o průměru cca 3,5-4cm, které napichujeme na špejle střídavě s kolečky cukety. Hotové špízy balíme do alobalu a ukládáme do pekáče.
-
Pečeme v troubě asi 20 minut na 200 stupňů, pak alobal rozevřeme, špízy lehce poprášíme grilovacím kořením a bylinkami a asi ještě 10 minut dopékáme do barvy.
Makronutrienty
13%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 425 kJ | 1 992 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 476 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,4 g
0,185 g |
11,3 g
0,869 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,24 SVJ | 1,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,54 g
3,4 g |
30,7 g
16 g |
Bílkoviny | 9,29 g | 43,6 g |
Sůl | 0,807 g | 3,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů