Od malička miluju halušky. Možná proto, že se daly jíst lžící z hlubokého talíře nejen k obědu, ale třeba i kvečeru u televize. Maminka jich vždycky navařila obří zadělávací mísu a my pak jen chodili a nakládali si na talíř, co se do nás vešlo.
A protože miluju cuketu, bylo jen otázkou času než ji podrobím tomuto testu a pokusím se z ní vyrobit těsto na halušky.
Od té doby patří tahle úprava cukety k našim oblíbeným...
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Halušky | |
---|---|
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
8 lžic |
8 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
150 g |
150 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu nastrouhám na jemném struhadle (mladou neloupu, starší kousky s tvrdou slupkou oloupu a vydlabu), nezbavuju tekutiny!!!, přidám vejce, sůl, sušený česnek, Solamyl a mouku a umíchám řidší těsto. Do vroucí osolené vody vhodím zkušební mininoček, pokud se rozvaří, přidám ještě mouku. Poté těsto vyškrábnu do haluškovače a plastovou stěrkou protlačím do vroucí vody. Ode dna podeberu, aby halušky nepřisedly ke dnu a vařím, dokud všechny nevyplavou. Jsou téměř v mžiku hotové. Pak vyberu cedníkem a ihned zchladím ve studené vodě, aby se úplně "nerozblemcaly".
-
Hotové promíchám s orestovanou cibulkou a na kostičky nakrájeným orestovaným uzeným špekem (samozřejmě vše i s rozehřátým tukem, halušky to krásně oddělí, promastí a ovoní). Dneska jsem přidala i na kostičky nakrájené uzené maso z vepřového ocásku.
-
Přidám 2 lžíce zakysané smetany, dle chuti dosolím a dochutím sušeným česnekem, opět promíchám a ihned servíruji.
Připravuji z dvojité dávky, protože se rychle "vypařují" :D, ale to poznáte sami, pokud se rozhodnete tenhle recept vyzkoušet. Cibulky a uzeného masa restuju hned dvojnásobek, těsto na halušky připravuji a zavařuji po dávkách, aby nezřídlo.
Makronutrienty
37%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 996 kJ | 2 268 kJ |
Kalorická hodnota | 238 kcal | 542 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,1 g
0,577 g |
32 g
1,31 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,41 SVJ | 3,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18 g
6,03 g |
40,9 g
13,7 g |
Bílkoviny | 6,29 g | 14,3 g |
Sůl | 1,12 g | 2,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů