Čokoládovo-kávový dort - LC

Laduš

Čokoládovo-kávový dort - LC 2 další fotky

Tento low carb dort je sice hodně pracný, ale pokud jde o dárek k narozeninám, určitě se to úsilí vyplatí. Oslavenkyni udělal velikou radost. :)

Postup přípravy

  1. Několik hodin předem (můžete i předešlý večer) jsem vyrobila čokoládová srdíčka. V ohnivzdorné skleněné misce ve vodní lázni jsem za stálého míchání rozpustila kousky kakaového másla. Po úplném rozpuštění jsem přidala kakaový prášek s erythritolem a se solí.

    I když je čokoláda sladkost, její výroba se neobejde bez soli, která zvýrazní chuť kakaa a podpoří jeho hloubku.

    Směs jsem nějakou dobu důkladně míchala, aby se vše spojilo. Pak jsem nechala čokoládu trošku vychladnout a nalila ji do silikonové formy na srdíčka. Po vychladnutí jsem ji dala ztuhnout do lednice.

  2. Při přípravě mléčné čokolády se navíc přidává ještě sušené mléko a při bílé se samozřejmě vynechá kakaový prášek.

    Vyráběla jsem jen malé množství srdíček a navíc jsem dělala domácí čokoládu poprvé, tak proto to malé množství ingrediencí. Na fotce vidíte, že kromě srdíček mi ještě zbylo, abych udělala kočičí jazýčky.

  3. Stejně tak jsem si předem připravila čokoládovou smetanu potřebnou do kávového krému. V kastrolku jsem rozehřála 100 ml smetany s nalámanou čokoládou a po odstavení z ohně jsem míchala, až vznikla hladká hmota. Po vychladnutí jsem dala do lednice.

  4. Namlela jsem ořechy a připravila si všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

    V kastrolku jsem za rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a pak jsem odstavila z ohně a míchala, dokud nevznikla hladká jednotná směs.

  5. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Postupně jsem zašlehala rozpuštěnou čokoládu s máslem a smíchané suché ingredience - ořechové mouky s práškem do pečiva a kávou.

    Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.

  6. Nejprve smetanový. To jsem pouze v míse promíchala mascarpone s tvarohem a erythritolem a pak přimíchala šlehačku.

    Kávový krém - k již dříve připravené čokoládové smetaně jsem přilila ještě 250 ml smetany a společně jsem ušlehala. V jiné míse jsem prošlehala mascarpone s tvarohem, erythritolem a kávou a pak přimíchala čokoládovou šlehačku.

  7. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na podložku. Rozřízla jsem, aby mi vznikly tři pláty. Na spodní plát jsem rovnoměrně navrstvila polovinu smetanového krému, na něj položila prostřední plát, pak zbytek smetanového krému a přiklopila horním plátem.

    Abyste měli vše pěkně stejnoměrné, můžete si pomoct tak, že spodní plát uzavřete do obruče a pak vrstvíte. Když položíte poslední plát, krém oříznete od obruče zevnitř ostrým nožem a obruč odstraníte.

  8. Teď přijde na řadu obmazat dort kakaovým krémem. Jak shora, tak po obvodu. Když jsem měla hotovo, dala jsem dort na nějakou dobu do lednice.

    Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s nalámanou čokoládou a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout a potom jsem jí ozdobila po obvodu dort. Můžete použít cukrářský sáček, ale mně osobně se více osvědčila lžíce.

    Dort jsem nechala v ledničce zaležet přes noc. Na druhý den jsem už jen přidala čokoládová srdíčka.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte