To vás takhle popadne chuť na něco sladkého, ideálně čokoládového k snídani. V hledáčku byl čokoládový krantz s vlašskými ořechy, který jsem ale posledně jedla sama - a to přesto, že je prostě a jednoduše vynikající (recept najdete zde). Další variantou byly briošky, ale ty by mi zase nesnědl syn, leda tak namazané nugetou. Až jsem nakonec zkusila udělat pokus - polovinu briošek jsem naplnila čokoládovo-máslovou náplní, využila chladného počasí venku a v sobotu večer smotala věnečky na nedělní snídani a modlila se, aby chutnalo. Naštěstí se můj hokus-pokus vydařil a věnečky jsou výtečné.
- 3h
- 10 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Omládek | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 150 g |
150 g |
150 ml |
150 ml |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Těsto | |
350 g |
350 g |
50 ml |
50 ml |
50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
+ omládek viz nahoře 1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
130 g |
130 g |
120 g |
120 g |
50 g |
50 g |
kakaový prášek, holandské kakao 30 g |
30 g |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Poleva | |
130 g |
130 g |
80 ml |
80 ml |
Postup přípravy
-
- nejprve si udělejte omládek - snížíte tak množství droždí a přesto vám těsto krásně pokyne - do mísy rozdrobte droždí, přidejte mouku, mléko a med a vymíchejte hladké, řídké těsto
- zakryjte a nechte 1-2 hodiny postát při pokojové teplotě, poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké, vláčné a nelepivé těsto
- nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což zabere kolem 90 minut - zatím, co těsto kyne, udělejte si náplň, postup je níže
-
- po vykynutí těsto rozdělte - já jsem udělala 10 kousků po cca 95 g
- z dílků udělejte kuličky a nechte je zakryté 15 minut odpočívat a poté postupně zpracujte
- každou kuličku rozválejte přibližně na obdélník, prostě na placku - tu potřete dílem náplně, z delší strany stočte jako roládu, opatrně rozválejte do délky a lehce poválejte v troše hladké mouky
- pak na jednom konci uvažte uzel, delší konec 1-2 x provlékněte a zastrčte dospodu - fotopostup zde
-
- hotové věnečky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě - kdo chce, může využít chladného kynutí a nechat odpočívat přes noc v lednici nebo na balkoně, ráno nechat tak 30-45 minut "ohřát" a upéct
- před koncem kynutí si rozpalte troubu na 180°C a rozmíchejte si vejce s troškou mléka
- vykynuté věnečky potřete vaječnou směsí a pečte na 180°C přibližně 20-25 minut - jednoduše dozlatova - po upečení ještě horké potřete připravenou cukrovou polevou a nechte vychladnout
-
náplň
- v menším hrnci si pomalu rozpusťte máslo a nalámejte do něj čokoládu, pak opatrně přimíchejte moučkový cukr a kakao a nechte zcela vychladnout - můžete nechat zchladnout v lednici, jen pak před natíráním na těsto náplň v hrnci pořádně promíchejte
-
poleva
- smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a povařte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak nechte vystydnout
- jinak - polevu lze úplně, nahradit se dá např. perlovým cukrem, ten dávejte na věnečky po potření vejcem
Makronutrienty
63%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 523 kJ | 2 281 kJ |
Kalorická hodnota | 364 kcal | 545 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
44 g
15,2 g |
65,9 g
22,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,4 SVJ | 6,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,8 g
8,72 g |
28,2 g
13,1 g |
Bílkoviny | 7,25 g | 10,9 g |
Sůl | 0,134 g | 0,201 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů