Burizonový knedlík se svíčkovou omáčkou a uzeným tofu
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Také vzpomínáte na babiččiny hutné houskové knedlíky, ale nevíte jak na ně? Zde je návod, jak si je připravit snadno a rychle. Navíc jsem klasické housky nahradila burizony, takže jsou 100% glutenfree. Ke krásně husté svíčkové omáčce se hodí jedna báseň a spolu dohromady vykouzlí lahodný sváteční oběd.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Knedlíky bezlepkové | |
---|---|
raději burizony 100 g |
100 g |
75 g |
75 g |
75 g |
75 g |
50 g |
50 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
250 ml |
250 ml |
1 hrst |
1 hrst |
Omáčka | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
100 ml |
100 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
8 kuliček |
8 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
K tomu | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
cibuli nakrájíme najemno a omyté mrkve a petržele na kostky
-
na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme mrkev a petržel a necháme
pořádně osmahnout (aby omáčka chytla hezky tmavou barvu)
-
když zelenina chytne barvu, podlijeme ji vodou, přidáme koření a dusíme doměkka
-
když je zelenina měkká, vytáhneme koření a spolu s mlékem rozmixujeme dohladka
-
dle chuti ještě dosolíme a dopepříme
-
v míse smícháme všechny suché ingredience (mouky, strouhanka, burizony, prášek do pečiva, sůl, kurkuma)
-
následně postupně přidáváme vodu, aby vzniklo tuhé, trochu lepivé těsto
-
kdo chce, může přidat také nasekanou pažitku nebo petržel
-
poté na válu vytvarujeme knedlíky (já jsem zvolila kulaté, ale můžete udělat i klasické velké
šišky – je to na Vás
-
knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut
-
ideální je nakrájet hned za tepla a nechat 2 minutky odležet (aby nebyly uvnitř lepivé)
-
plátky uzeného tofu pouze osmahneme na pánvi
Makronutrienty
77%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 530 kJ | 3 311 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 791 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,1 g
1,96 g |
138 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,21 SVJ | 13,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,82 g
0,335 g |
17,6 g
2,09 g |
Bílkoviny | 3,79 g | 23,7 g |
Sůl | 0,996 g | 6,22 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů