Tento broskvový salát s prosciuttem, čerstvou mozzarellou a bazalkovou zálivkou je naprostá rychlovka. A chuťově je parádní. Stačí jen připravit dresink a vše smíchat :)
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
|
60 g |
60 g |
|
šunka sušená, schwarzwaldská šunka 4 plátky |
4 plátky |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 stroužek |
1 stroužek |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme zálivku. V malém kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte olivový olej, vinný ocet, sůl a čerstvé bazalkové listy. Vše mixujte jen tak dlouho, dokud nebude zálivka krásně hladká a dobře promíchaná. Dávejte pozor, abyste nepřešlehali, teplo z nožů by mohlo bazalku ztmavit, někdy také zhořkne. Pokud si chcete ušetřit čas i nádobí, pak jen lístky bazalky pokrájejte na kousky, olivový olej a ocet použijte jen na zastříknutí.
-
Broskev nakrájejte na kousky - kostičky či jemné plátky - to už je na vás. Také plátky pršutu rozkrájejte na menší kousky.
-
Nakonec už jen všechno poskládáme dohromady. Do velké salátové mísy dejte rukolu. Navrch rozložte plátky broskví a prosciutta. Mozzarellu natrhejte na kousky a přidejte je do mísy. Vše dochuťte kořením, zakápněte připravenou bazalkovou zálivkou a ihned podávejte.
Možné záměny? Fantazii se meze nekladou. Například rukola jde bez problémů nahradit listovým salátem, např. římským. Salát pak není tolik pikantní. Pohrát si můžete i s ovocem , podle toho, co je sezonní - např. maliny, borůvky, zajímavé jsou ale např. i hrušky nebo meruňky.
Makronutrienty
14%
46%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 801 kJ | 2 046 kJ |
| Kalorická hodnota | 191 kcal | 489 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
4,31 g
2,73 g |
11 g
6,97 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,431 SVJ | 1,1 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13 g
6,05 g |
33,2 g
15,5 g |
| Bílkoviny | 14,5 g | 37,2 g |
| Sůl | 1,37 g | 3,5 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














