Na takovýto výtečný oběd je ted akorát podzimní počasí...
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
500 g |
500 g |
300 g |
300 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
Ještě | |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
400 g |
400 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Dýni omýt, odstranit semínka, neloupat!!!, slupka obsahuje nejvíce vitamínů a tepelnou úpravou změkne. Nakrájet na proužky cca o síle 2cm, naklást na plech s pečícím papírem, osolit a pokapat olivovým olejem. Péct v troubě doměkka, trvá to dle síly plátků plus-mínus asi 30 minut.
Ještě teplé rozmixovat.
-
Brambory nastrouhat najemno, přidat dýňové pyré, vejce, sůl a mouku a z přiměřěně hustého těsta tvořit nočky, které se vaří v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Já vždy zkusím nejdříve vařit jeden zkušební noček, kdyby bylo potřeba těsto zahustit. Poté vyválím dlouhé válečky a ty krájím nožem na hojně pomoučené pracovní desce.
-
Na pánvi nechám na trošce oleje orestovat uzené maso nebo libovou slaninu, přidám hotové noky a dušené bílé zelí, promíchám a servíruju s nasekanou čerstvou petrželkou.
-
Pozn.: Dýni je možné pouze uvařit v osolené vodě, ale mně chuťově více vyhovuje dýně pečená. Má intenzivnější chuť, vzniklé pyré je hustější a těsto není třeba tolik dohušťovat moukou.
Makronutrienty
75%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 433 kJ | 2 428 kJ |
Kalorická hodnota | 104 kcal | 580 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,1 g
0,671 g |
101 g
3,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,81 SVJ | 10,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,92 g
0,491 g |
10,8 g
2,75 g |
Bílkoviny | 4,24 g | 23,8 g |
Sůl | 0,679 g | 3,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů