„ Bezlepkový olivový chlieb ″ s lahodnou chuťou pripominajúci leto v Stredomorí. Aj keď už všetci októbrujeme pre čo nedať malý návrat k letu. Tento olivový chlieb je chutný samotný, rovnako ako s bazalkovým pestom.
- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
25 g |
25 g |
350 ml |
350 ml |
70 g |
70 g |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
vláknina psyllium, jitrocelová 10 g |
10 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
60 g |
60 g |
50 g |
50 g |
125 g |
125 g |
15 g |
15 g |
Postup přípravy
-
Kvasnice rozpustíme vo vode a pridáme ostatné položky okrem fiberHusk, xantánovej gumy, olív, mozzarelly a bazalky.
Potom pridáme fiberHusk a xantánovú gumu a po rozmiešaní aj ostatné prísady ako paradajky, mozzarellu a bazalku (tieto posledné tri suroviny nakrájame na malé kúsky).
Cesto na bezlepkový olivový chlieb necháme kysnúť 1 hodinu pod potravinovou fóliou (cesto je jemne lepkavé).
-
Po hodine cesto vytvarujeme za pomoci oleja do ľubovolného tvaru (čím vyšší tvar urobíme, tým lepšie pretože cesto upadá).
Cesto preložíme na papier na pečenie a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu.
-
Pečieme pri 200ºC 45 minút.
Pred krájaním bezlepkový olivový chlieb necháme úplne vychladnúť (ako chlieb chladne mäkne).
Makronutrienty
60%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 071 kJ | 1 474 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 352 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29 g
2,49 g |
39,9 g
3,42 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,9 SVJ | 3,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,8 g
3,09 g |
17,6 g
4,25 g |
Bílkoviny | 6,8 g | 9,36 g |
Sůl | 1,65 g | 2,27 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů