Bakoňská omáčka se dělá z hub a smetany. Recept pochází z Maďarska, takže tam nesmí chybět paprika.
Záleží jen na vás, jestli budete mít jemnou smetanovou omáčku nebo přidáte chilli a bude mít grady.
- 1h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
5 kusů |
5 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
250 ml |
250 ml |
150 ml |
150 ml |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
2 mg |
2 mg |
Postup přípravy
-
Kotlety osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na sádle. Vyndáme na talíř. Do výpeku přihodíme cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. Orestujeme, přidáme nakrájené žampiony, osolíme. Necháme restovat 5 minut.
Poté zaprášíme paprikou, vrátíme zpět maso a podlijeme vývarem.
Necháme dusit na střední stupeň doměkka cca 40 minut.
Ke konci zalijeme smetanou a necháme chvíli provařit. Omáčka krásně zhoustne.
Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Příloha: záleží na každém z vás. Dušená zelenina, konjakové těstoviny,...
Já si k tomu uvařila trochu těstovin z červené čočky z Lidlu.
- inspirace z internetu
Makronutrienty
5%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 893 kJ | 2 992 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 715 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,72 g
0,601 g |
5,75 g
2,01 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,172 SVJ | 0,575 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,5 g
7,5 g |
62 g
25,1 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 37,3 g |
Sůl | 4,98 g | 16,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů