Výborné cviklovo-kapustové špaldové šúlance so smotanovo-syrovou omáčkou lenivej gazdinky
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
U nás doma sa po nich len zaprášilo ... :)
A čo u vás? :)
Neklasická klasika. Vnútro šúlanca je okrem stále na obľube viac naberajúcej špaldovej múky a nestarnúcej klasiky, ktorá urobí tento druh cesta krehkejší a viac sa rozplývavejší na jazyku - detskej krupičky doplnené čerstvou nastrúhanou hlávkovou kapustou a červenou repou, čo vám napovie už samotná ružová :)
Smotanovo-syrová omáčka je klasika alá, možno by to niekto nazval 90te roky, ale zase priznajme si... Nerozplývali sme sa vtedy nad tým? :D A či mi vadí dať tavený syr do omáčky namiesto normálneho syru? Hm podľa najnovšej módy určite, to by som tam mala mať fresh nivu spolu s gorgonzolou a neviem akými vychytávkami, ale... dnes som bola lenivá a vyriešila som to takto :) a vyriešila som to dobre :)
Odsuňme nachvíľu konvencie nabok a poďme si proste len zamlsať :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
8 lžic |
8 lžic |
|
jemná krupice, dětská krupička 5 lžic |
5 lžic |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
najemno nastrouhat 500 g |
500 g |
|
uvařit 1 kus |
1 kus |
| Omáčka | |
|
200 g |
200 g |
|
250 g |
250 g |
|
250 g |
250 g |
|
4 lžíce |
4 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy až nám vznikne cesto, ktoré je o niečo viac mazlavejšie, čoho sa nelakajte.
Ušúlame šúlance.
Než ich hodíme do vody, tak ich obalíme v múke.
-
Potom šúlance hádžeme do slanej vriacej vody s pár kvapkami oleja.
Keď šúlance vyplávu navrch, sú hotové.
A aby to nebolo všetko, tak šúľance ešte opečieme na masielku, do ktorého kvapneme trošku oleja, aby nám maslo nezhoralo ;)
-
K tomuto postup ani netreba :) Všetko zmiešame na panvici dokopy a uvaríme omáčku :)
Zahustíme kukuričným škrobom.
Opečené šúlance podávame poliate syrovo-smotanou omáčkou a s opečenou červenou cibuľkou.
Jedlo posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou :)
Makronutrienty
42%
18%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 679 kJ | 2 735 kJ |
| Kalorická hodnota | 162 kcal | 654 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
11,8 g
2,44 g |
47,5 g
9,81 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,18 SVJ | 4,75 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
7,04 g |
44,8 g
28,3 g |
| Bílkoviny | 5,09 g | 20,5 g |
| Sůl | 0,984 g | 3,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














