Tenhle a mnoho dalších jednoduchých receptů na chutný oběd či večeři naleznete v mé tištěné kuchařce. Zásoby se tenčí, takže kdo ji ještě nemá, nechť neváhá... https://www.dankymnamky.cz/
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 špetky |
4 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
500 g |
500 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Naklepané maso z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme plnotučnou hořčicí, navrch položíme pár plátků anglické slaniny a zamotáme jako ptáčky. Já zajistím dvěma párátky, aby se nerozmotávaly (lze ovázat nití nebo použít skřipce).
-
Zprudka orestuju na sádle ze všech stran, urovnám do papiňáku, do rozpálené pánve vliju trochu vody, nechám "odvařit" a vzniklou šťávu naleju na maso, přidám ještě tolik vývaru, aby bylo maso ponořené, hrnec uzavřu a vařím asi 20 minut. Pak hrnec vypnu a nechám dojít.
-
Maso z hrnce vyjmu, do hrnku odeberu trochu vývaru a nechám zchladnout. Poté ve vychladlém vývaru rozkvedlám trochu hladké mouky a omáčku vzniklou "záklechtkou" zahustím. Nechám ještě asi 10 minut provařit, dosolím, dochutím sojovou omáčkou a opepřím podle chuti.
-
Pozn.: Nelitujte peněz a kupte si opravdu voňavou slaninu, která dodá masu tu správnou vůni a chuť.
Makronutrienty
11%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 493 kJ | 1 870 kJ |
Kalorická hodnota | 118 kcal | 447 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,84 g
0,252 g |
6,98 g
0,956 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,184 SVJ | 0,698 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
3,78 g |
38,7 g
14,3 g |
Bílkoviny | 4,86 g | 18,5 g |
Sůl | 0,935 g | 3,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů