Klasické jídlo jako od babičky, jen v low carb úpravě.
- 1h:40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
700 g |
700 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
3 střední mrkve do základu + 2 menší 5 kusů |
5 kusů |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Knedlík | |
např. Boník, Lučina nebo Jaroměřické žervé 100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
4 lžíce |
4 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
3 lžičky |
3 lžičky |
na vymazání hrnků 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V kastrole rozehřejeme sádlo a vložíme mrkve nastrouhané nahrubo. Můžeme nechat silnější plamen a občas zamícháme. Nebudeme se smažením spěchat. Potřebujeme z mrkve vytáhnout co nejvíc chuti a přece jen, mrkev se dělá trochu déle, aby změkla a zezlátla.
-
Mrkev máme už takovou, jakou ji chceme mít, takže můžeme přidat nakrájenou cibuli. Nemusíme se trápit s krájením nadrobno, ono se to pak stejně všechno rozmixuje. Jak se cibule trochu chytne, plamen zeslabíme a pokračujeme ve smažení. Opět nebudeme na nic spěchat. Cibule se nám ale neudělá do zlatohněda, to kvůli mrkvi, vše bude krásně žluťoučké.
-
Mezitím, co si tak pěkně pomalu hrajeme s tím základem - což je důležitá věc, protože u dušeného masa na základě záleží nejvíc - orestujeme maso, které jsme si už předtím odblanili a nakrájeli na kostky. Takže takto nachystané maso osolíme a opepříme a důkladně rukama promícháme. Na větší pánvi rozehřejeme trochu sádla a maso zprudka opečeme, aby se nám krásně zatáhlo. Maso na pánev přidáváme postupně, aby se na pánvi nesnižovala teplota a masko tak zbytečně nepouštělo šťávu. Samozřejmě je třeba maso i promíchávat.
-
Když máme tedy základ připravený, lupneme tam to maso i s výpekem, přidáme kmín a podlejeme vodou. Nebo ještě lepší domácím hovězím vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme pozvolna dusit. Občas to zkontrolujeme - promícháme, případně dolijeme vodu.
Dusíme asi tak hodinu nebo něco přes hodinu, než je maso skoro hotové. Nebo může být i hotové. Ono se to plecko ani delším dušením nevysuší. Potom vyjmeme kousky masa do misky a základ se šťávou důkladně promixujeme, až nám vznikne krásná omáčka.
-
Maso vrátíme zpět do kastrolu, přidáme dvě zbylé mrkve nakrájené na kolečka a hrášek a ještě dusíme, dokud mrkev nezměkne.
Když máme hotovo, odstavíme z ohně, dochutíme citrónovou šťávou (případně i solí a pepřem, je-li třeba) a vmícháme lžíci másla.
-
LC knedlík (2 porce)
V misce důkladně vidličkou promícháme sýr, vejce a sůl. Pak přidáme mandlovou mouku s práškem do pečiva a opět důkladně promícháme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme trochu psyllia a opět promícháme a necháme chvilku postát.
Směs rozdělíme do dvou hrnků vymazaných máslem. Vložíme do mikrovlnky na 2 minuty 40 sekund.
Makronutrienty
20%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 690 kJ | 3 108 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 743 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,26 g
2,14 g |
23,7 g
9,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,526 SVJ | 2,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,1 g
3,69 g |
54,6 g
16,7 g |
Bílkoviny | 9,25 g | 41,7 g |
Sůl | 0,647 g | 2,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů