K Velikonocům patří - zkusíte?
Na fotorecept můžete mrknout zde: :
https://lenyinspirace.cz/velikonocni-vajecny-dort/
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Zelený korpus | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
nebo mandlová 60 g |
60 g |
60 g |
60 g |
1 špetka |
1 špetka |
Vaječná náplň | |
natvrdo 5 kusů |
5 kusů |
zeleninová směs sterilovaná, nakládaná bez cukru, včetně nálevu 300 g |
300 g |
3 kusy |
3 kusy |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
60 g |
60 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Mozzarellu bez nálevu rozmixujeme s vejci, přidáme sůl a mouky. Dýňová mouka vytvoří krásnou zelenou barvu, pokud jí nemáte, můžete použít mandlovou, či jinou semínkovou mouku.
Smícháme v sekáčku a vytvoříme drobivé těsto, která přendáme do dortové formy o průměru 20 cm pokryté pečícím papírem. Těsto přitlačíme rukama na dno. Pečeme cca 10 minut na 180 °C.
-
Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku, okurky a kyselou zeleninu s nálevem a promícháme. Spojíme vše s majonézou a tvarohem. Ochutíme solí, octem, pepřem a také sladidlem, aby se vyrovnala kyselá chuť nakládané zeleniny.
-
Želatinu v mističce rozmícháme s 1 dl vody a v mikrovlnné troubě na 1 minutu rozpustíme. Ještě teplou želatinu dáme do vaječné směsi (5 lžic želatiny si odložíme stranou), mícháním spojíme a vlijeme do dortové formy.
Na 10 minut dáme dort vychladit. Po utuhnutí povrchu na něj rozložíme okurky a feferony na ozdobu a polejeme odloženou želatinou. Opět dáme vychladit na 2 hodiny do lednice.
Makronutrienty
12%
44%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 737 kJ | 1 724 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 412 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,42 g
1,78 g |
8 g
4,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,342 SVJ | 0,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
3,04 g |
28,6 g
7,1 g |
Bílkoviny | 12,2 g | 28,6 g |
Sůl | 1,64 g | 3,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů