"Skoro 25 roků peču místo vánočky dia tvarohovou štolu. A proč zrovna tvarohovou? Protože je vláčná, ani po několika dnech z ní není "dusivka", která se dá jist pouze ke kávě nebo čaji, a dlouho vydrží ( pokud se rychle nesní)."
Děkujeme Dagmar Skalické za recept :)
- 1h
- 1 kus
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
250 g |
250 g |
|
150 g |
150 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
|
20 g |
20 g |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
20 g |
20 g |
| Ještě | |
|
10 kusů |
10 kusů |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
500g bio spaldové mouky, kostka jemného tvarohu, 150g másla, 2 celá vajíčka, sladidlo podle chuti ( já moc nesladim, dala jsem asi 3 lžíce Xylitolu), 2 lžičky vinného kamene, asi hrst sekanych vlašáků, hrst sušené klikvy (zapomněla jsem namočit rozinky do rumu), hrst sekanych sušených meruněk bez cukru.
-
Vše jsem smíchala a rozválela na placku cca 2cm vysokou. Vytvořila štolu ( spíchla jsem páratky, aby se v troubě nerozjela), zapíchla vyloupané mandle a pekla asi na 160st cca 40 minut.. Záleží na troubě, je třeba hlídat a kontrolovat špejlí. Když zezlátla, přikryla jsem alobalem, aby se nespálila.
-
Ještě teplou jsem ji potřela rozpuštěným ghí smíchanym s čekankovým sirupem. Dříve jsem ji obalovala v cukru. Teď ji zabalím do alobalu, dám do chladna. Myslím, že zítra bude 1. košt😉. Podle mě, není nutno dávat moc sladidla, vezme si sladkost z ovoce. Manželovi ji případně pocukruji na talíři nebo potřu domácí zavařeninou.
Makronutrienty
60%
17%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 336 kJ | 15 395 kJ |
| Kalorická hodnota | 319 kcal | 3 680 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
38,8 g
3,47 g |
448 g
40 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,88 SVJ | 44,8 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15 g
8,15 g |
173 g
93,9 g |
| Bílkoviny | 11,2 g | 129 g |
| Sůl | 0,068 g | 0,786 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














