Smažené bezové květy - Kosmatice – bez lepku, mléka a případně vegan
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Tohle jídlo milovala moje maminka a i přes krátkou sezónu květu černého bezu jsme ho jako děti absolvovaly minimálně jednou. Jako přílohu doporučuji rajčatový salát a pro děti jablečné pyré či kompot nebo přesnídávku.
- 30m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Těstíčko bez lepku | |
|---|---|
|
2 kusy |
2 kusy |
|
voda minerální perlivá, přírodní 50 ml |
50 ml |
|
100 ml |
100 ml |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 90 g |
90 g |
| Těstíčko vegan | |
|
140 g |
140 g |
|
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 6 g |
6 g |
|
voda minerální perlivá, přírodní 200 ml |
200 ml |
|
100 ml |
100 ml |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
300 ml |
300 ml |
Postup přípravy
-
Květenství (asi 12 kusů) opatrně osprchujeme a osušíme - rozprostřeme na suchou utěrku a necháme oschnout.
-
Na těstíčko vyšleháme vejce se solí, pepřem, přidáme minerálku a mouku, prošleháme, vhodíme kostky ledu, lehce promícháme a necháme pomalu roztávat (ono totiž to těstíčko trochu houstne). U veganské varianty postupujeme podobně vyšleháme Hrašku s minerálkou, přišleháme kypřící prášek, sůl a koření a přidáme kostky ledu - občas prošleháme.
-
Květenství namáčíme za stopku v těstíčku, můžeme lžičkou přihrnout, mírně okapeme a smažíme ve vyšší vrstvě řepkového oleje (2 cm). Smažíme spodní stranu do zlatova, pak odstřihneme stopku a placičku obrátíme a dopékáme horní stranu dozlatova.
-
Necháme okapat na ubrousku a podáváme teplé nebo studené.
Makronutrienty
31%
9%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 304 kJ | 1 178 kJ |
| Kalorická hodnota | 312 kcal | 282 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
13,6 g
0,278 g |
12,3 g
0,251 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,36 SVJ | 1,23 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27 g
2,52 g |
24,4 g
2,28 g |
| Bílkoviny | 3,88 g | 3,5 g |
| Sůl | 1,73 g | 1,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














