Shepherd's pie, původem z Anglie se v originálním receptu zapéka s bramborovým pyré. Pro úpravu Low Carb jsem použila celerovo-mrkvové, stejně tak dobře půjde použít např. květákové, batátové, brokolicové apod.
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
250 g |
250 g |
500 g |
500 g |
4 stroužky |
4 stroužky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
150 ml |
150 ml |
600 g |
600 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Na pánvi si orestujeme obě mletá masa, osolíme a okořeníme. Přidáme nakrájená pasterizovaná rajčata (lze použít i čerstvá, ale je zapotřebí je spařit a oloupat). Pod pokličkou necháme dusit asi 30 minut. Občas promícháme. Že máme hotovo poznáme podle toho, že se nám zredukuje tekutina a zůstane nám hustá směs.
Mezitím, co nám směs probublává, nakrájíme si celer a mrkev na kostičky a v osolené vodě vaříme do měkka. Poté scedíme a za postupného přilévání smetany vyšleháme do hustějšího pyré.
Do koláčové formy dáme nejdříve směs z mletého masa, poté posypeme nastrouhaným sýrem a nakonec pokryjeme celerovo-mrkvový pyré. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 40-45 minut.
Makronutrienty
21%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 633 kJ | 2 136 kJ |
Kalorická hodnota | 151 kcal | 511 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,21 g
1,72 g |
17,6 g
5,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,521 SVJ | 1,76 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
5,76 g |
36,9 g
19,4 g |
Bílkoviny | 8,88 g | 29,9 g |
Sůl | 0,531 g | 1,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů