Na jaře je čerstvý hrášek nejlepší... A toto je jednoduchý způsob, jak si jej připravit i na chleba.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Pomazánka | |
---|---|
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
+ mazat na krajíček žitného chleba 1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Čerstvý vyloupaný hrášek vhodíme do mixéru (pokud použijete mražený, vhoďte do vroucí osolené vody a po cca minutě slijte), asi 2 lžičky hrášku si nechejte na ozdobu. Přidáme cottage či lučinu, prolisovaný česnek a osolíme.
-
Rormixujeme na hladké pyré a případně dosolíme. Opatrně vmícháme 3/4 odloženého hrášku. Vajíčko uvaříme na tvrdo (nebo tak, jak má kdo rád) a vychladlé oloupeme.
-
Žitný chléb chvíli opečeme na kontaktním grilu, necháme zchládnout a navrstvíme na něj pomazánku a poklademe kolečky vajíčka. Dozdobíme zbylými kuličkami hrášku. Na talíři servírujeme s něčím červeným, třeba s rajčátkem, abychom jídlo barevně doladili. Dobrou chuť.
Makronutrienty
31%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 340 kJ | 498 kJ |
Kalorická hodnota | 81,2 kcal | 119 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,11 g
2,04 g |
7,49 g
2,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,511 SVJ | 0,749 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,46 g
1,04 g |
5,07 g
1,52 g |
Bílkoviny | 8,11 g | 11,9 g |
Sůl | 0,75 g | 1,1 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů