Já mám květák ráda všeobecně. Bohužel jsem u nás v rodině jediná. Ale po cuketě přichází období levných květáků, tak co jako... znáte rýži z květáku? Zkuste i jako rizoto, je to příjemná obměna klasické rýže a přitom chuťově rýži podobná.
Více inspirace na INSTAGRAMU www.instagram.com/b_to_my_b/
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Květáková rýže | |
---|---|
1 200 g |
1 200 g |
1 lžička |
1 lžička |
Rajská | |
500 g |
500 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 100 g |
100 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
400 g |
400 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
▶️Květák rozdrtím v robotu, ale jen tak, aby vznikla zrnka podobná rýži a ne pyré, to je zas jiný recept ... posolím, vložím do nádoby vhodné do mikrovlnky a dám vlnit na pět minut (s množstvím květáku se délka vlnění prodlužuje). Po pěti minutách promíchám a nechám ještě tři. Z květáku se odpaří voda a eliminuje se květákový odér. Když mám chuť, ještě na másle oprásknu zeleninu a přidám do květákové rýže. Když přidám maso a parmezán, mam rizoto, úplný Babica :).
-
Je to úplně nejrychlejší verze rajské. Umelu maso rovnou s česnekem, zamíchám parmezán, sůl a vajíčko. Náplním papriky a hodím na hodinu podlité vodou do trouby. Mám zamražené kostky vývaru, tak přihodím, ale pokud nemáte, nevadí. Mezi tím si osmahnu cibuli, raději více, protože cibule mi omáčku jak zahustí, tak osladí. Na osmaženou cibuli vyleju výpek z paprik, rajčata, doleju vodou a dusím, stačí půl hodinky.
-
Nakonec přidám skořici, tymián a dochutím solí, kdo má rád sladší verzi i sladidlem dle stravovacích zvyklostí.
Makronutrienty
30%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 374 kJ | 2 465 kJ |
Kalorická hodnota | 89,3 kcal | 589 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,71 g
1,18 g |
31,1 g
7,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,471 SVJ | 3,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,44 g
2,23 g |
35,9 g
14,7 g |
Bílkoviny | 5,78 g | 38,1 g |
Sůl | 0,627 g | 4,14 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů