#veseleavokado
Tento nízkosacharidový dort všem tak chutná, že ho musím dát i vám:), forma 20 cm
- 1h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
200 g |
200 g |
130 g |
130 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
190 g |
190 g |
350 g |
350 g |
200 g |
200 g |
6 kusů |
6 kusů |
100 ml |
100 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Ovocná náplň | |
350 g |
350 g |
6 kusů |
6 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 ml |
100 ml |
Bílá čokoláda | |
nebo kokosový olej, či ghee 100 g |
100 g |
40 ml |
40 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 ml |
30 ml |
Postup přípravy
-
Dopuručuji si všechny suroviny připravit a vyndat, ať nejsou moc vychlazené.
-
Mleté mandle smícháme s máslem, mandlovým aroma, práškovým sladidlem a vypracujeme v těsto. Natlačíme na dno dortové formy a dáme vychladit.
-
Dle návodu necháme nabobtnat 4 plátky želatiny a zahřejeme ve vodní lázni (stačí vložit nádobu do hrnce s horkou vodou). Suroviny na krém, kromě želatiny, vyšleháme a odebereme z něj přibližně 1/3 stranou do mísy. Do zbylých 2/3 přidáme želatinu, promícháme a ihned navrstvíme na vychladlý korpus. Pomocí cukrářské karty krém rozprostřeme i na okraje formy a uděláme prostor pro ovocnou náplň. Dáme vychladit, nejlépe do mrazáku asi na 10min.
-
Mezitím nasypene ovoce do hrnce, ochutíme a přivedeme k varu. Když ovoce pustí málo vody tak malinko přidáme. Necháme nabobtnat 6 plátků želatiny, nahřejeme a přidáme k horkému ovoci. Náplň necháme vychladnout ať není příliš horká a nalijeme na krém do připraveného prostoru. Dáme do lednice zatuhnout, trvá to asi 30min.
-
Do zbylého krému přidáme poslední 2 plátky želatiny (připravit dle návodu) a zakryjeme jím ovocnou náplň.
Jako polevu jsem použila bílou čokoládu bez sušeného ovoce a ozdobila ovocem.
-
TIP:
????Před přidáním želatiny nesmí být krém moc studený, jinak želatina začne želírovat příliš brzy a udělají se hrudky.
????Pokud chceme mít náplň za rovno s okrajem, lze použít formu o menší velikosti, kterou položíme a korpus, do středu dáme menší vrstvu krému, kterou zarovnáme a strany vyplníme až po okraj. Po zatuhnutí nalijeme ovocnou náplň (nechat místo na zakrytí krémem) vyjmeme vnitřní formu a necháme zatuhnout.
-
Vše na bílou čokoládu spolu zahřejeme a spojíme - nevařit!
Makronutrienty
25%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 332 kJ | 1 891 kJ |
Kalorická hodnota | 318 kcal | 452 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,7 g
3,65 g |
16,7 g
5,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,17 SVJ | 1,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,1 g
13,5 g |
41,3 g
19,2 g |
Bílkoviny | 6,57 g | 9,33 g |
Sůl | 0,063 g | 0,089 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů