https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove
U bezlepkové diety je třeba 2 x tak šetřit, protože je to hodně času a hlavně spoustu peněz za bezlepkové suroviny, proto se snažím využít třeba i zbylou bramborovou kaši od oběda. Placky dělám většinou druhý den po tom, co mi zbyde v ledničce bramborová kaše, přidávám na zahuštění "bramborového těsta" vždy trochu extrudované kaše – čirokové, teffové, quinoové (Adveni mediacal). Placičky jsou potom křupavější a zvýší se i výživová hodnota konečného produktu.
- 25m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Placky | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Suroviny spojíme v bramborové těsto hnětáním. Tvarujeme placičky, které ještě obalíme v mouce. Pečeme v rozpáleném oleji cca 3 minuty nastřední plamen z každé strany, necháme na ubrousku okapat přebytečný tuk. Podáváme jako přílohu nebo se zeleninovým salátem.
Není to dogma, je třeba hustit podle vstupní hustoty kaše, měli by jste mít těsto vyhnětené tak, aby Vám „neteklo“ z dlaně. Já tomu říkám dlaňový test. Např u těsta na sušenky….
Makronutrienty
30%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 073 kJ | 811 kJ |
Kalorická hodnota | 496 kcal | 194 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21 g
1,25 g |
8,22 g
0,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,1 SVJ | 0,822 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
46,3 g
3,48 g |
18,1 g
1,36 g |
Bílkoviny | 3,82 g | 1,49 g |
Sůl | 0,884 g | 0,346 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů