Není to lowcarb jídlo, které by na talíři vypadalo extra "rajcovně", zvlášť když ho naservírujete hnedka po vytažení z trouby. Ale zaručuji, že co bude chybět očím, bude bohatě vynahrazeno chuťovým buňkám!
Říká autorka Lucka Valchová, děkujeme :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Masová směs | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
3 stonky |
3 stonky |
500 g |
500 g |
500 ml |
500 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 listy |
3 listy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Dýňová krusta | |
700 g |
700 g |
125 ml |
125 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
sýr parmazánového typu, strouhaný 3 g |
3 g |
Postup přípravy
-
Předpříprava: Dýni oloupeme, zbavíme jader a měkkého vnitřku a nakrájíme na menší koustky. Oloupanou cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno. Pekáč vymažeme máslem a vysepeme LSD droždím. Zapneme troubu na 200 °C.
-
Na větší pánvi rozehřejeme olej a cibuli zesklovatíme. Poté přidáme mrkev a celer a restujeme 5 minut. Přidáme mleté maso, pořádně rozmícháme a restujeme dalších 5 minut.
-
Přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak a bobkový list a pořádně promícháme. Celou směs na pánvi přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a nechame zhruba 20-30 minut vařit (občas promícháme), dokud směs nezhoustne. Vyndáme bobkové lístky, opepříme a případně dosolíme.
-
Mezitím uvaříme dýní. Uvařenou dýní slijeme a rozmačkáme. Přilijeme teplou smetanu, přidáme máslo a parmazán. Osolíme, opepříme a vše rozmixujeme do hladkého pyré.
-
Na dno pekáčku rozprostřeme po celé ploše masovou směs a navrch dýňové pyré. Dáme do trouby a zapečeme cca 20 minut (až začne krusta zlátnout).
Makronutrienty
27%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 524 kJ | 2 235 kJ |
Kalorická hodnota | 125 kcal | 534 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,39 g
1,59 g |
23 g
6,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,539 SVJ | 2,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,04 g
3,62 g |
38,5 g
15,4 g |
Bílkoviny | 5,64 g | 24 g |
Sůl | 0,685 g | 2,92 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů