Sice jsem nabízela děckám klidně i sladkou variantu, ale když jde o špenát, neznají bratra a cpaly by se, že by jim lezl i ušima. Takže slaná varianta zvítězila na plné čáře...
- 1h
- 15 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
1 lžička |
1 lžička |
4 kusy |
4 kusy |
600 ml |
600 ml |
100 ml |
100 ml |
Špenátová náplň | |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný 400 g |
400 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
4 lžíce |
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Mouku smícháme se solí, mlékem a žloutky, důkladně promícháme a necháme asi 20 minut odstát. Pak pozvolna přimícháme sníh z bílků.
-
Naběračkou odměřujeme těsto na lehce vymaštěnou pánev a smažíme z obou stran. Já vždy při nalévání těsta odstraním pánev ze zdroje tepla a těsto pozvolna rozprostřu po pánvi, je trochu "línější" než těsto na palačinky, takže se mu moc nechce se samo o sobě roztékat.
-
Každou omelete ihned potřu špenátem a zaroluju. Z tohoto množství jsem udělala 15 kousků.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Vegetou.
Makronutrienty
53%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 917 kJ | 1 319 kJ |
Kalorická hodnota | 219 kcal | 315 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,4 g
2,3 g |
30,7 g
3,31 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,14 SVJ | 3,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,6 g
1,15 g |
18,2 g
1,65 g |
Bílkoviny | 6,42 g | 9,24 g |
Sůl | 0,703 g | 1,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů