- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Moravský vrabec | |
---|---|
1,5 kg |
1,5 kg |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Dušená kedlubna | |
1,5 kg |
1,5 kg |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Knedlík (2 hrnky - dvě až čtyři porce) | |
nebo jiný čerstvý sýr 100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
dvě lžíce 16 g |
16 g |
dvě lžíce 12 g |
12 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso jsem nakrájela na větší kousky. Na velké hlubší pánvi jsem osmažila drobně nakrájenou cibuli do zlatohněda. Ke konci jsem přidala prolisovaný česnek. Postupně jsem přidávala a opékala maso, aby se pěkně zatáhlo. Maso jsem osolila, opepřila a posypala kmínem. Vše jsem důkladně promíchala a přendala do varného skla. Podlila jsem 1,5 dcl vody, přiklopila a vložila do vyhřáté trouby. Pekla jsem asi hodinu a půl.
-
Kedlubny jsem oloupala a nastrouhala nahrubo. Slaninu jsem nakrájela na kostičky a cibuli nadrobno. V kastrole jsem slaninu opražila. Jelikož byla slanina samo maso, nepustila dost tuku, proto jsem použila i olej. Poté jsem přidala cibuli, kterou jsem osmažila dozlatova. Přidala jsem nastrouhané kedlubny, sůl, kmín a ocet. Kedlubny jsem přidávala po částech a vždy důkladně promíchala. Poté jsem přikryla pokličkou a dusila, než byly kedlubny měkké. Kedlubny pustí dost vody. Pokud by bylo vody málo, můžete trochu přilít. Já jsem tam měla vody trochu více, proto jsem ke konci vařila již bez pokličky, aby se voda vydusila.
-
Knedlíky: Sýr se solí a vejci jsem prošlehala. Přimíchala jsem prášek do pečiva, mouku a bramborovou vlákninu. Důkladně jsem promíchala a přidala ještě trochu mléka. Směs jsem rozdělila do dvou hrnků vymazaných máslem. Dala jsem do mikrovlnky na 2,5 minuty. Dávám každý hrnek samostatně.
Makronutrienty
15%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 691 kJ | 4 275 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 1 022 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,83 g
1,48 g |
23,7 g
9,18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,383 SVJ | 2,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,4 g
4,1 g |
83,2 g
25,4 g |
Bílkoviny | 8,09 g | 50,1 g |
Sůl | 0,728 g | 4,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů